Oldal kiválasztása

Zöld számvetés Magyarországon, 2021

A klíma- és ökológiai válság már mindennapjaink valósága. Ez most a létező egyik legsúlyosabb fenyegetés saját és gyermekeink élete, jövője szempontjából. Nincs idő a tétlenségre olyan ambiciózus intézkedésekre van szükség, melyek valóban azt segítik, hogy minél gyorsabban és minél kisebb veszteséggel kilábalhassunk ebből a válságból, melyet már hazánkban is a bőrünkön érzünk. A magyar kormánynak ezért valódi elkötelezettséget kell felmutatnia, mellyel elkerülhető a klímakatasztrófa és az ökológiai összeomlás. Nem hagyjuk, hogy megválasztott politikusaink elherdálják gyerekeink, unokáink jövőjét, természetromboló beruházásokkal, gyenge klímavédelmi intézkedésekkel, kivéreztetett környezetvédelmi intézményrendszerrel. 

A Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó kapcsán sorra vettük, hogy a magát klímabajnoknak hirdető magyar kormány mit tett az országunk számára legfontosabb környezet- és természetvédelmi ügyekben, valamint az éghajlatvédelemben az elmúlt évek során. A Fertő tó pusztítása, az uniós klímavédelmi megállapodás megvétózása, az emberek egészsége helyett a légszennyező autógyártó cégek érdekének képviselete, a kishantosi biogazdaság tönkretétele, és a klímagyilkos Mátrai Erőmű életben tartása csak néhány azok közül az intézkedések közül, amelyekkel a kormány ahelyett, hogy a fenntarthatóság irányába mozdította volna Magyarországot, csak tovább veszélyeztette hazánk éghajlati biztonságát és tovább pusztította természeti kincseinket.

Hazánk döntéshozóinak a magyar emberek érdekeit kell képviselni, a pusztítás, rombolás és a nagy szennyezők támogatása helyett. Olyan vezetőkre van szükség, akik számára bolygónk védelme elsődleges cél. A közeledő országos választás jó alkalmat nyújt minden politikai erőnek arra, hogy megmutassa a választóknak: valóban komolyan gondolja a klíma- és ökológiai válság kezelését. A Greenpeace ehhez továbbra is megad minden tőle telhető támogatást és segítséget a döntéshozóknak.

Csatlakozz hozzánk, ha velünk együtt szeretnél tenni azért, hogy a mindenkori kormány Magyarországon is elsődleges céljának tekintse a klíma- és természetvédelmet. Iratkozz fel leveleinkre!

természetromboló beruházások-Greenpeace

l

Tönkretett környezet- és természetvédelmi intézményrendszer

❌ 2010-ben megszűnt az önálló környezetvédelmi minisztérium és a kormány fokozatosan leépítette a környezet- és természetvédelmi hatóságok függetlenségét, valamint azt az intézményrendszert, amely hatékonyan képviselhetné a környezetvédelmi célokat és az élővilág érdekeit. Az elmúlt években számos példa támasztja alá, hogy az eszköztelen hatóságok már nem tudják megakadályozni a természetpusztítást, környezetszennyezést. 

❌ A kormány szakmailag és anyagilag kivéreztette a hazai nemzeti parkokat, és magánhasznosításba adta a nemzeti parki vagyonkezelésben lévő védett területek jelentős részét.

Még a védett területeken lévő erdeinkben sem a természetvédelem az első, hanem a profit. A nemzeti parkjainkban lévő erdők ugyanis nem természetvédelmi kezelésben vannak Magyarországon, hanem profitorientált erdőgazdaságok kezébe adták őket.

Természetromboló beruházások

Greenpeace akció Udvaros Dorottyával

l

❌ A kormány Magyarország értékes természeti területeit teszi tönkre a nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházásaival. A különböző projektek kiemelt beruházássá minősítésével gyakorlatilag kikerülik a környezet- és természetvédelmi engedélyezést, hiszen az illetékes hatóság a rendelkezésre álló 8 nap alatt nem tud érdemi vizsgálatokat végezni, ráadásul az ilyen jellegű beruházásoknál még az előzetesen kötelező hatásvizsgálatot sem kell lefolytatni.

A Fertő tó élővilágát kiemelt állami luxusberuházás pusztítja, melynek során mintegy hatvan hektárt hasítanak ki a tavat ölelő nádasból és a tó medréből, hogy helyére többek között 850 férőhelyes vitorláskikötőt, óriási luxusszállodát és sportkomplexumot építsenek.

❌ A kormány nem biztosít megfelelő védelmet nagy tavainknak, a vizes élőhelyeknek. A Velencei-tó pusztulása ellen sem lép fel megfelelő mértékben a kormány, miközben a partszakasz egyre nagyobb része esik áldozatul a lebetonozásnak.

❌ A Balaton értékes nádasa, élővilága pusztul; az állami hatóságok nem akadályozzák meg a part menti területek tönkretételét, a zöldterületek beépítését, az illegális építkezéseket, valamint a nádirtást és a szennyezéseket.

❌ A kormány a Liget-projekt keretében tervezett új épületeivel csökkenti a Városliget értékes zöldterületét, miközben a projekt jelentős terhelést is ró Budapest egyik legrégebbi közparkjára. A Városliget megújításának koncepcionális kérdéseiről nem volt valódi szakmai és társadalmi egyeztetés, miközben a közvélemény-kutatások azt támasztották alá, hogy a budapestiek többsége nem építene új épületeket a Ligetbe.

légszennyezés-Járdány Bence-Greenpeace

l

Légszennyezés

❌ Hazánk a légszennyezettség által leginkább sújtott országok között van Európában – több mint 13 ezer ember hal meg évente a rossz levegő miatt.

❌ Továbbra sincs érdemi hatósági fellépés az illegális égetésekkel szemben; a kormányzati “Fűts okosan” kampány kevés emberhez jut el. Százezrek várnak segítségre, hogy áttérhessenek a tiszta, energiatakarékos fűtésre.

❌ A kormány még mindig nem tiltotta be a rendkívül szennyező és egészségkárosító  lignittel történő fűtést.

❌ Az elektromos közlekedés kormányzati támogatása nem elegendő ahhoz, hogy csökkenjen a levegő szennyezettsége. Emellett a kormány nem segít abban, hogy végre kiszoruljanak a városokból a szennyező járművek. A szennyező dízelautók városokból való kitiltását autósellenes intézkedésnek nevezte a kormány képviselője.

❌ A kormány a lakosság egészsége helyett a klímagyilkos és légszennyező autógyártó cégek érdekeit képviseli, többek között azzal, hogy megfellebbezte az Európai Bíróság döntését, mely szigorúbb légszennyezettségi korlátokat szabott az autók szennyezőanyag-kibocsátására.

❌ A kormány korábbi ígéretével szemben nem tesz érdemi intézkedéseket annak érdekében, hogy korlátozza a nyugat-európai országokban leselejtezett régi, szennyező gépjárművek behozatalát Magyarországra.

Az Európai Unió Bírósága elítélte hazánkat az egészségkárosító PM10 (szallópor) légszennyezés miatt. Az ítélet kimondta, hogy nem történtek meg az elégséges lépések annak érdekében, hogy a lakosság minél kisebb mértékben legyen kitéve a káros légszennyezésnek.

A határérték feletti NO2 szennyezettség miatt uniós kötelezettségszegési eljárás folyik hazánk ellen.

Klímaválság és energiaellátás

klímaválság és energiaellátás-Járdány Bence Greenpeace

l

❌ A kormány csak szavak szintjén klímabajnok; a mai napig a szocialista nehézipar összeomlása miatti kibocsátáscsökkenésekre hivatkozik, 2019-ben megvétózta az uniós klímavédelmi megállapodás elfogadását és eddig nem tett ambiciózus klímavédelmi intézkedéseket.

❌ 2013 óta emelkednek az ország szén-dioxid kibocsátásai, a közlekedésből származó CO2 kibocsátások 46%-kal nőttek 2013-2019 között. A szektor mára a legnagyobb kibocsátóvá vált, a kormány mégis az autógyártó cégek érdekei mellett állt ki egy uniós klímapolitikai célokról szóló vitában 2018-ban, amely eredményeképp a szükségesnél csak kisebb mértékben szigorították a 2025-től gyártott járművek szén-dioxid-kibocsátására vonatkozó előírásokat.

❌ A kormány 2016-ban egy rendeletben előírta, hogy településektől legalább 12 km távolságban lehet csak új szélerőműveket elhelyezni, amivel lehetetlenné vált, hogy új szélerőművek épüljenek Magyarországon, holott a napenergia mellett a szél a leggyorsabban terjedő megújulós technológia az egész világon.

❌ A kormány 2020-ban sok tízmilliárd forint közpénzért visszavásárolta a klímagyilkos Mátrai Erőművet, hogy azt továbbra is életben tartsa, ahelyett, hogy a közpénzt a tiszta, diverzifikált megújuló energiarendszer kiépítésére fordította volna.

❌ Az uniós átlagnál jelenleg 37%-kal több energiát használ fel az elavult hazai ingatlanállomány. A kormány mégsem hirdetett meg érdemi programot az energiahatékonysági és energiatakarékossági felújítására, miközben az energiaárak mesterséges alacsonyan tartásával ösztönzi az energiafelhasználást.

❌ 2014 óta a háztartások kibocsátása növekszik. A lakáscélú (felújítási, építési, vásárlási) állami támogatásokat csak elvétve kötötték energetikai célok megvalósításához. Az így elköltött több száz milliárd forint közpénz nem eredményezett érdemi kibocsátáscsökkenést.

❌ A kormány a drága és kockázatos Paks II. projektet erőlteti, ami egyúttal késlelteti a valódi klímavédelmet támogató megújuló energiaforrások szélesebb körben való elterjedését.

mezőgazdaság és élelmiszertermelés-Greenpeace

Mezőgazdaság és

élelmiszertermelés

A kormány elutasított több, az EU által kijelölt biodiverzitási célt, mert nem kívánja 50%-kal csökkenteni a természetre és az emberi egészségre káros növényvédő szerek használatát a mezőgazdaságban, sem 25%-ra növelni az ökogazdálkodás arányát hazánkban.

❌ A kormány elherdálta és eladta közös vagyonunk fontos részét, az állami tulajdonban lévő földeket. A jogilag is sok pontban megkérdőjelezhető földárverések során az állami tulajdonban lévő termőföldek döntő többségét kormányközeli személyek, cégek szerezték meg. A hivatalos kommunikáció szerint a földeket helyi gazdák kapták, a valóságban azonban 30 000 ember helyett 4000-nél is kevesebb kormányközeli személy érdekeltségébe kerültek a területek. Az elképesztő mértékű birtokkoncentráció miatt az uniós agrártámogatások háromnegyede is a nagybirtokosoknál landolt.

❌ Bár az utóbbi években nőtt hazánkban az ökológiai gazdálkodással művelt területek aránya, még mindig jelentős a lemaradásunk a szomszédos uniós országoktól.  Magyarországon 5,7%-ot ért el a biogazdálkodás aránya 2019-re, eközben ez az arány Szlovákiában (10,3%) és Szlovéniában (10,3%) a hazai duplája, Ausztriában ötszöröse (25,3%).

❌ A kormány és az illetékes minisztérium döntése alapján a kishantosi biogazdaság földjeit jogtalanul elvették és tönkretették. A 452 hektár, 26 évig vegyszerek nélkül kezelt élő termőföldet olyan embereknek adták, akik azonnal felszántották és káros gyomirtó szerekkel tönkretették az ország legnevesebb ökogazdaságát. Ezzel az ország egyetlen olyan ökológiai gazdálkodását tették tönkre, amelyben a mintagazdálkodás mellett ingyenes felnőttképzést is tartottak.

❌ A kormány az uniós szavazások során nem támogatta a méhgyilkos neonikotinoid rovarölő szerek forgalomból történő kivonását; az EU-s tilalom után évekig szakmailag nehezen alátámasztható vészhelyzeti engedélyeket kért a hazai használatra.

❌ A kormány a rákkeltő kockázatúnak besorolt glifozát gyomirtó szer uniós tilalma ellen szavazott, amit már több uniós ország, többek között a szomszédos Ausztria nemzeti szinten betiltott.

műanyagszennyezés és hulladékkezelés-Járdány Bence-Greenpeace

Műanyagszennyezés

és hulladékkezelés

❌ A kormány az uniós direktíván túlteljesítve az egyszer használatos műanyag zacskókat is korlátozta, amit a Greenpeace üdvözölt. Mindeközben azonban a kormány közpénzből milliárdokkal támogatja a MOL új műanyag alapanyaggyártó üzemét, ami tovább fogja növelni a műanyagszennyezést.

❌ Hazánk messze az uniós átlag alatt teljesít a műanyag hulladék újrahasznosításában.

A Parlament döntött a PET-palackok, alumínium dobozok és üveg  italcsomagolások kötelező visszaváltása mellett, ami jó hír, azonban a kormányhatározat még mindig nem született meg. Az italcsomagolások kötelező újratöltésének kérdése továbbá egyáltalán nincs napirenden, pedig ezáltal lehetne csökkenteni a keletkező hulladék mennyiségét.

❌ Magyarországon nem érvényesül a környezeti kárfelelősség: a magyar állam hagyja, hogy rengeteg  közpénz menjen el a felelőtlen cégek szennyezéseinek felszámolására (pl. kolontári vörösiszap-katasztrófa, Illatos úti talajszennyezés) ahelyett, hogy érvényesítené a szennyező fizet elvet. A jövő nemzedékek szószólójának javaslata megoldást jelenthetne erre, viszont ezt a kormány évek óta még napirendre sem vette.