Gyerekek egészséges étel nélkül

Magyarországon a 15 évnél fiatalabb gyermekek 11,8 százaléka olyan felnőttel él, aki nem tudja biztosítani számára a megfelelő táplálkozást. Az UNICEF a 2017-es jelentésében 41 országban vizsgálta meg sokféle szempont szerint a gyermekek helyzetét. A gyermekéhezés és az étrend egészségessége szempontjából hazánk helyezése nem túl fényes, a 41-ből a 26. helyen állunk.

Az éhezés mellett a túlsúly és elhízottság is komoly problémát jelent. Itthon a gyerekek 16,2 százaléka kórosan túlsúlyos, ami gyakran egyáltalán nem a túlzott jóltápláltság, hanem a minőségi éhezés jele: arra utal, hogy a gyermek egyoldalúan és egészségtelenül táplálkozik, szervezete nem kapja meg azokat a szükséges tápanyagokat és vitaminokat, amelyekre az egészséges fizikai és szellemi fejlődéshez szüksége van. Ezeknek a problémáknak a megoldásában kulcsfontosságú szerepe van a közétkeztetésnek.

Ezért is tartjuk különösen fontosnak, hogy a gyerekek a menzán a lehető legjobbat kapják. Azt szeretnénk, ha az óvodákban és iskolákban káros vegyszerektől mentes, egészséges, ökogazdaságból származó élelmiszerekhez jutnának.

A kormány célja, hogy 2020-ig 30%-ra emelje a bioalapanyagok arányát a közétkeztetésben. Azt szeretnénk, ha ez nem csak egy fióknak írt, jól hangzó stratégia maradna. Felhívjuk a döntéshozók figyelmét arra, hogy támogassák valódi intézkedésekkel a hazai bioalapanyagok beemelését a közétkeztetésbe. Mivel a gyerekek a legérzékenyebbek az élelmiszerekben található vegyszermaradványokra, az egészséges fejlődésükhöz elengedhetetlen, hogy káros növényvédő szerek nélkül előállított, egészséges élelmiszert kapjanak.

Kérjük, adj bele egy gyümölcsöt te is az Ökosmenza-kezdeményezésünkbe, hogy kevesebb vegyszer kerüljön a környezetünkbe, és több egészséges élelmiszer a gyermekeink asztalára. Ökoélelmiszert az óvodákba és iskolákba! https://okosmenza.hu/#a-tamogatas-menete

Forrás: Building the Future Children and the Sustainable Development Goals in Rich Countries
https://www.unicef-irc.org/article/1620-global-press-release-innocenti-report-card-14.html