7 dolog, amiért érdemes több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanod – lehetőleg ökogazdaságból

Tudtad, hogy Magyarországon az ajánlott napi 400 gramm helyett csak átlagosan 260 gramm zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk? Mondunk 7 érvet kedvcsinálónak, hogy miért növeld a zöldség- és gyümölcsfogyasztásod. És ha igazán vigyázni akarsz saját és bolygónk egészségére, válaszd az ökogazdálkodásból származó termékeket. Ezek előállításához nem használtak káros növényvédő szereket.

  1. A zöldségek és gyümölcsök táplálóak, bármilyen formában fogyasztod is őket. Frissen, fagyasztva, ivóléként, konzervben, vagy szárítva – mindig kéznél vannak, amikor csak akarod.
  2. Sok rostot tartalmaznak, amelyek segítenek, hogy jóllakottnak érezd magad, és jót tesznek az emésztőrendszerednek.
  3. Természetes állapotában a legtöbb zöldség és gyümölcs kevés kalóriát tartalmaz, ezért bátran fogyaszthatsz belőle.
  4. Segítenek számos betegség, például a szív- és érrendszeri megbetegedések, a magas vérnyomás és a rák megelőzésében.
  5. Sok bennük a vitamin és az ásványi anyag, amelyek hozzájárulnak, hogy egészségesnek és tetterősnek érezd magad.
  6. A zöldségek és gyümölcsök végtelenül sokfélék, mindig akad valami új, amit kipróbálhatsz.
  7. Jó érzés enni őket, mert van, amelyik ropogós, van, amelyik lédús, és van amelyik gyönyörűen megnő a kertben is, így az az örömöd is meglehet, hogy a sajátodat eszed.

Abban, hogy a gyerekek mennyi zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, a család mellett nagyon nagy szerepe van a közétkeztetésnek is. Azért dolgozunk, hogy elérjük: legyen több ökoélelmiszer a menzákon, hogy minden gyermek a legjobbat kaphassa – egészséges, káros vegyszerektől mentes és persze finom ételeket, köztük sok zöldséget és gyümölcsöt.

Kérjük, adj bele egy gyümölcsöt te is az Ökosmenza-kezdeményezésünkbe, hogy kevesebb vegyszer kerüljön a környezetünkbe, és több egészséges élelmiszer a gyermekeink asztalára. Ökoélelmiszert az óvodákba és iskolákba! https://okosmenza.hu/#a-tamogatas-menete