Miért kellene a gyerekeknek több ökozöldséget enniük?

Megdöbbentő információ, hogy Magyarországon a kisgyermekes családok fogyasztják a legkevesebb friss zöldséget és gyümölcsöt!

Pedig ezek az élelmiszerek tele vannak rostokkal, ásványi anyagokkal, vitaminokkal, és vannak olyanok is, amelyek kiváló fehérjeforrások. Fogyasztásuk segít megelőzni az elhízást, a kettes típusú diabétesz kialakulását, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedéseket. Ha elegendő zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, boldogabbak és egészségesebbek leszünk.

A gyerekek fejlődőben lévő szervezetének különösen fontos lenne, hogy elegendő mennyiséget fogyasszanak belőlük. Mivel ők a legérzékenyebbek az élelmiszerekben található vegyszermaradványokra is, annak is van jelentősége, hogy a nekik adott élelmiszereket hol és hogyan állították elő.

„Mi azt szeretnénk elérni, hogy az óvodai és iskolai menzákon minden gyerek a lehető legjobbat kapja. Olyan alapanyagokból készült ételeket, amelyek ökogazdaságból származnak. Ezek ugyanis nem tartalmaznak káros növényvédő szer maradványokat, és előállításuk nem pusztítja a környezetet” – mondta dr. Rodics Katalin, a Greenpeace Magyarország agrárkampányának vezetője.

A család mellett a közétkeztetésnek is óriási szerepe van a gyerekek egészséges étrendjének kialakításában. Segíts te is, hogy együtt jobbá tegyük a menzákat! okosmenza.hu