Te tudod, hogy mi kerül a tányérodra, és a gyerekekére az iskolában?
„A nagyüzemi gazdálkodás, a növények és a táptalaj masszív vegyszerezése, illetve az intenzív állattartás elképzelhetetlen mértékben csökkentette az élelmiszerek tápértékét. Egy átlagos kisiskolás tányérjában a krumpli réztartalma 47 százalékkal, a vastartalma 45 százalékkal csökkent, teljességgel elveszítette A-vitamin-tartalmát és C-vitamin-tartalmának 57 százalékát. A sárgarépa magnéziumtartalma, illetve a brokkoli kalciumtartalma 75 százalékkal lett kevesebb.
A csirkegyárakban előállított szerencsétlen szárnyasoknak csupán öt hétig tart az életük, ennyi idő alatt jutnak el a tojásból a vákuumcsomagolásig. Ezt a hihetetlen iramú tömegtermelést csak úgy lehet biztosítani, ha az állatokat egymás hegyén-hátán tartják, és ahhoz, hogy ezt a stresszes környezetet el tudják viselni, agyontömik őket gyógyszerekkel és antibiotikumokkal.”
A WMN teljes cikkét itt olvashatod.
Támogasd az Ökosmenzát, hogy együtt egészségesebbé tehessük az óvodai és iskolai közétkeztetést! Azért dolgozunk, hogy elérjük: növeljék a menzákon a hazai ökogazdaságból származó élelmiszerek arányát. Ez jó a gyerekeknek és a bolygónknak egyaránt – ráadásul így a közétkeztetés nem a globális agrárvállalatokat, hanem a helyi termelőket és közösségeket erősítené. https://okosmenza.hu/ Köszönjük!