Mire jó az iskolai és óvodai kis konyhakert?

Az utóbbi években egyre gyakrabban hallunk arról, hogy egy iskolának vagy óvodának saját kis konyhakertje, fűszerkertje van, amiben a felnőttek a gyerekekkel együtt gazdálkodnak. Ez több szempontból is nagyon örömteli trend, amit környezetvédő szemmel is csak üdvözölni tudunk.

Ez egyrészt jó móka, és a gyerekek megtanulják általa, hogy a borsó nem zacskóban terem, hanem egy növényen. Emellett pedig azért is fontos, mert segíthet velük megszerettetni a zöldségeket és gyümölcsöket. Ha több zöldséget és gyümölcsöt esznek, és kevesebb feldolgozott készételt, azáltal egészségesebbek lesznek.

Az is fontos szempont, hogy ezekben a kiskertekben káros növényvédő szerek nélkül termelnek, így a gyerekek bármikor levehetik és megkóstolhatják a termést. A kert maga pedig egy mini oázisként működik: otthont és táplálékot ad a városokban is előforduló beporzó rovaroknak, pillangóknak, madaraknak. Ökogazdaság kicsiben − ez olyan modell, amelyet a mezőgazdaságnak nagyban is követnie kellene.

A valóság ezzel szemben az, hogy napjainkban a legtöbben egyáltalán nem tudjuk, hogy hol és hogyan állítják elő élelmiszereinket. Nagy részüket valószínűleg nem is a mi kontinensünkön termesztik, ráadásul ennek során rengeteg vegyszert is használnak fel. Segíts, hogy változtassunk ezen!

Támogasd az Ökosmenzát, hogy együtt egészségesebbé tehessük az óvodai és iskolai közétkeztetést! Azért dolgozunk, hogy elérjük: növeljék a menzákon a hazai ökogazdaságból származó élelmiszerek arányát. Ez jó a gyerekeknek és a bolygónknak egyaránt – ráadásul így a közétkeztetés nem a globális agrárvállalatokat, hanem a helyi termelőket és közösségeket erősítené. https://okosmenza.hu/ Köszönjük!

Ha szeretnél többet olvasni az iskolai, óvodai konyhakertekről és arról, hogy hogyan lehet ilyeneket létrehozni, az alábbi oldalakon sok hasznos információt találhatsz: