Mi köze az ételeinknek az állatok kihalásához?
Ha arról olvasunk a hírekben, hogy eltűnnek a fecskék, legtöbben elszomorodunk, mert szeretjük ezeket a csicsergő, villámgyorsan cikázó, emberközelben élő madarakat.
Az azonban már keveseknek jut eszébe, hogy a fecskék és más rovarevő madaraink eltűnésének köze lehet az élelmiszereinkhez, egészen pontosan ahhoz, hogy azokat milyen módszerekkel állítják elő.
A biológiai sokféleség csökkenésének a legfőbb okozója az ipari mezőgazdaság, amelyben a profit maximalizálása érdekében rengeteg műtrágyát és növényvédő szert használnak. Ezek elszennyezik a talajt és az élővizeket, ráadásul pusztítják a vadon élő növényeket és állatokat, hisz a növényvédő szerek nem tudnak különbséget tenni barát és ellenség között, így nemcsak a kártevőket pusztítják, hanem a hasznos élőlényeket is.
„Mérgezett alma”
Az utóbbi években egész Európában rohamosan nőtt a növényvédő szerek használata. Egy átlagos németországi almaültetvényt például 34-szer permeteznek le egyetlen tenyészidőszakban.
A legtöbb gazdálkodó a haszonnövényeit rutinszerűen többféle vegyszerrel kezeli ahelyett, hogy ezeket csak utolsó lehetőségként, a ritkán előforduló erős fertőzöttség esetén vetné be.
A növekvő vegyszerhasználat pedig szoros összefüggésben van a biodiverzitás csökkenésével.
Az Európai Unióban minden negyedik fajt (a fajok 24,5%-át) veszélyeztetnek a mezőgazdasági szennyvizek, melyekben nemcsak növényvédő szerek vannak, hanem nitrát- és foszfáttartalmú műtrágyák is.
Éppen most figyelhető meg az ízeltlábúak populációinak összeomlása egész Európában, amely egybeesik a különféle rovarevő fajok, mint például a fecskék és a seregélyek egyedszámának nagyarányú csökkenésével. Ugyanakkor a magevő szántóföldi madarak állományait a gyomirtó szerek veszélyeztetik azáltal, hogy meggátolják ezek szaporodását, eltűnnek a gyommagvak, így a madarak táplálékforrásai beszűkülnek.
A vegyszerek várható környezeti hatásait sokszor téves eredményeket adó matematikai modellezéssel számítják ki. Kimutatták például, hogy a javasolt dózisú gombaölő készítménnyel lepermetezett békaivadékok nagyon nagy számban elpusztulnak. Volt olyan termék is (a kereskedelmi forgalomban Headline néven kapható), amelynek javasolt dózisa 100%-os elhullást okozott egyetlen órán belül.
Toxikus koktél, megsokszorozott hatás
Ezek a vegyszerek és vegyszermaradványok megjelennek a táplálékunkban; tönkreteszik a talajt, a vizeinket és a levegőt; veszélyeztetnek számos létfontosságú ökoszisztéma-szolgáltatást, mint amilyen például a beporzás, a vizek természetes tisztulása, vagy a talaj termőképessége. Ráadásul nem csak ott szennyeznek, ahol használják őket. A növényvédő szerek a szél és a víz útján hatalmas távolságokra eljutnak. Az európai uniós szabályozás nem képes megelőzni a növényvédő szerek pusztító hatását, és nem tudja megvédeni környezetünket.
A Greenpeace álláspontja szerint nem az új növényvédő szerek fejlesztése a megoldás, hanem az ökológiai gazdálkodásra való átállás. Ahhoz azonban, hogy a jelenlegi, iparszerű mezőgazdaság elmozduljon ebbe az irányba, jelentős politikai és pénzügyi támogatásra van szükség. Sokat segíthet például az is, ha az egészséges és környezetbarát módon termelt ökoélelmiszereket nagyobb arányban beemelik a közétkeztetésbe, így a gazdáknak érdemes lenne erre átállniuk.
A Greenpeace Magyarország azért dolgozik, hogy mindez valóra váljon. Kérjük segíts te is, hogy kevesebb vegyszer kerüljön a környezetünkbe, és több egészséges élelmiszer a gyermekeink asztalára. https://okosmenza.hu/ Köszönjük!