Mi köze az ételeinknek a környezetvédelemhez?

Nagyon is sok. Manapság a legtöbben egyáltalán nem tudjuk, hogy honnan származnak az élelmiszereink és miként állítják azokat elő. Ez azért van, mert ételeink nagy részét hatalmas agrárvállalatok termesztik, óriási monokultúrás gazdaságokban, gyakran nem is a mi földrészünkön.

Ezek a vállalatok amellett, hogy sokszor genetikailag módosított növényeket és rengeteg vegyszert használnak, nagyban felelősek az erdőirtásért is. A dél-amerikai őserdőket például óriási területeken égetik fel azért, hogy a helyükön génmódosított szóját termesszenek. A húsgyáraknak nevezhető európai állattartó telepeken pedig ezzel a szójával etetik az állatokat, és ezek kerülnek a mi asztalunkra is itt, Magyarországon.

A nagyüzemi mezőgazdaság a fentiek mellett sok más módon is pusztítja a környezetünket: műtrágyákkal és a növényvédő szerekkel elszennyezi a talajt és az élővizeket, és óriási mértékben hozzájárul a klímaváltozáshoz. Sokan nem is gondolnák, hogy az ipari mezőgazdaság a felelős a világ üvegházhatásúgáz-kibocsátásainak 50%-áért!

Figyeljünk oda, hogy mit eszünk – keressük a helyi, szezonális, ökológiai gazdaságból származó élelmiszereket, mert ezek egészségesek, és előállításuk nem pusztítja a környezetet!

Csatlakozz az Ökosmenza-kampányunkhoz, melynek célja, hogy kevesebb vegyszer kerüljön a környezetünkbe, és több egészséges élelmiszer jusson gyermekeinknek. Járulj hozzá te is a változáshoz! https://okosmenza.hu/ Köszönjük!