Egy greenpeace-es apuka ötletei a hazai menzák javítására

Tömöri Balázst, alias Bobot, a Greenpeace Magyarország kampányfelelősét kérdeztük arról, hogy ő hogyan tenné jobbá a menzákat.

© JÁRDÁNY Bence/Greenpeace

Mesélj egy kicsit a gyerekeidről!

Nálunk még elég kicsik a fiúk, 7 év alattiak. A nagyobbik most megy iskolába, a kisebbik pedig bölcsibe. Berciért, az iskolásért kicsit aggódunk, hogy megeszi-e majd rendesen az ebédet, mert bár eléggé jó evő, sok mindent szeret, de másokhoz képest lassan eszik. Az óvodában rendszeresen előfordult, hogy ő még az utolsó falatokat kanalazgatta olyankor, amikor a többiek már rég aludni mentek.

Szerinted mivel lehetne jobbá tenni az óvodai és iskolai étkeztetést?

Én már annak is nagyon örülök, hogy nálunk, Pilisborosjenőn mind az óvodában, mind a (magán)bölcsiben helyben főznek, és nem egy nagy, központi konyháról hozzák, ahol jó eséllyel az olcsó, szupermarketes hozzávalók dominálnának az ételben.

Szerintem az is nagyon jó dolog, ha a szakácsnéni adja át az ebédet a gyerekeknek, és rögtön látja, hogy ízlik-e nekik, amit kaptak. És persze a gyereknek is jó, ha látják, hogy ott készül az étel.

Nagyon örülnék annak is, ha az ovis és iskolai konyhákon hangsúlyt helyeznének arra, hogy helyi vagy környékbeli, lehetőleg ökológiai gazdálkodásból származó alapanyagokat használjanak. Így a helyi termelők is bekapcsolódhatnának az ellátásba, és ez garantálná, hogy friss és szezonális alapanyagok kerüljenek az ételbe.

Az pedig egészen nagyszerű lenne, ha a zöldségek és gyümölcsök mellett a hús- és tejtermékek esetében is tudnának erre figyelni. Így a gyerekek nem a „húsgyárakból”, nagyüzemi állattartó telepekről, messziről származó élelmiszert ehetnének, hanem esetleg minél nagyobb arányban helyi termelők gondosan nevelt állataitól származna az a hús, sajt vagy tojás, ami a tányérjukra kerül.

© JÁRDÁNY Bence/Greenpeace

Látsz magad körül jó példákat?

Én bizakodó vagyok, mert egyre több jó kezdeményezést látok. A borosjenői bölcsiben például van egy kis konyhakert, amelyben fűszernövényeket termesztenek, és együtt szedik le a gyerekekkel. Egy ilyen kiskert akár a városi ovikban és iskolákban is megvalósítható, hisz nem kell hozzá sok hely. A fűszernövények egy része ládában is termeszthető, a gyerekek pedig megtanulják általa, hogy az élelmiszerek nem csomagban, a bevásárlóközpontok polcain teremnek, hanem a földből nőnek ki.

Szeretném, ha ezeket a jó kezdeményezéseket, és azt, hogy a menzákon több legyen a helyi ökoélelmiszer, a kormány is ösztönözné, és nemcsak elméleti célkitűzésük maradna, hanem a gyakorlatban is minden lehetséges eszközzel támogatnák. Meggyőződésem, hogy a magyar gazdák is örülnének, ha a saját településükön és környékén lakó gyerekek tányérján látnák viszont a terményeiket, nem pedig nemzetközi élelmiszerláncok polcain. Ezért is tartom nagyon fontosnak az Ökosmenza-programot. Mindenkit arra biztatok, hogy csatlakozzon hozzá, segítsen változást elérni!

Kérjük, adj bele egy gyümölcsöt te is, hogy kevesebb vegyszer kerüljön a környezetünkbe, és több egészséges élelmiszer a gyermekeink asztalára. Ökoélelmiszert az óvodákba és iskolákba! https://okosmenza.hu/

Adj bele Te is egy gyümölcsöt