A gyerekek szervezetében már egy hét biotáplálkozás után is jelentősen csökken a növényvédőszer maradványok mennyisége

Az Egyesült Államokban végeztek egy kísérletet, melyben azt vizsgálták, hogy hogyan változik a gyerekek szervezetében a növényvédőszer-maradványok mennyisége, ha nagyüzemi gazdálkodásból származó élelmiszert, és ha ökoélelmiszert esznek. A kísérletben 23, 3-11 év közötti kisgyerek vett részt. Az első héten a szokásos étrendet tartották, majd 5 napra lecserélték az ételek nagy részét bioélelmiszerekre. A gyerekek vizeletében egy MDA és egy TCPY nevű vegyi anyagot kerestek, amelyek két, szerves foszforsav-észterekhez tartozó rovarirtószer, a malation és a klórpirifosz bomlástermékei. A vegyszermaradványok mennyisége már az 5 napi bioétrend ideje alatt is jelentősen csökkent a gyerekek szervezetében.

A kísérlet leírása itt olvasható: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1367841/

A legtöbb rovarölő szert úgy alkották meg, hogy a rovarok idegrendszerét pusztítsa. Ugyanakkor az összes élőlény idegrendszerét – ideértve az emberét is – hasonló kémiai folyamatok működtetik, így a rovarölő szerek az emberi agy működésére is hatással lehetnek, különösen olyankor, amikor az még fejlődőben van. Ezért nagyon fontos, hogy a gyerekeknek adott élelmiszerek mentesek legyenek ezektől a vegyszermaradványoktól.

A fenti növényvédő szereket egyébként Magyarországon is használják, sőt, a klórpirifoszt – ami egy méhkere is veszélyes vegyszer – egyre nagyobb mennyiségben alkalmazzák. A Greenpeace évek óta küzd azért, hogy ezeket a szereket kivonják a forgalomból, mert környezeti és egészségügyi szempontból elfogadhatatlan kockázatot jelentenek.

Az Európai Parlament tudományos szolgálatának 2016-os jelentése szerint a növényvédőszer-maradványok összefüggésbe hozhatók például allergiás, asztmás megbetegedésekkel, figyelemzavaros hiperaktivitással (ADHD) és a kognitív képességek fejlődésének lemaradásával, amely akár mérhető IQ-csökkenésben is megnyilvánulhat. A jelenlegi óvodai és iskolai közétkeztetés alapanyagai nagyrészt a vegyszeres, nagyüzemi mezőgazdaság termékei. Gyermekeink a legveszélyeztetettebbek a növényvédő szerek tekintetében, ezért számukra különösen fontos a jó minőségű, egészséges, káros vegyszerektől mentes élelmiszerek biztosítása.

Kérjük, adj bele egy gyümölcsöt te is az Ökosmenza-kezdeményezésünkbe, hogy kevesebb vegyszer kerüljön a környezetünkbe, és több egészséges élelmiszer a gyermekeink asztalára. Ökoélelmiszert az óvodákba és iskolákba! https://okosmenza.hu/#a-tamogatas-menete