Oldal kiválasztása

Mondjunk nemet az eldobható kultúrára!

Kérdések és válaszok a kampányról

Mit szeretne elérni a Greenpeace ezzel a petícióval?

Petíciónkkal azt szeretnénk elérni, hogy a magyar kormány törvényileg kötelezze a gyártókat és forgalmazókat, hogy 2024-re hasznosítsanak újra minden eldobható italcsomagolást, tehát az egyszer használatos PET-palackokat, alumínium dobozokat, italoskarton-dobozokat, eldobható üvegpalackokat. Ezen kívül a készülő betétdíj-szabályozás ne csak az újrahasznosítást ösztönözze, hanem a hulladék újrahasználatát, azaz a kiürült palackok, dobozok újratöltését is. Azt szeretnénk elérni, hogy 2026-ra minden italcsomagolás 70%-a legyen újratölthető.

Mely italcsomagolásokra vonatkozik a petíció?
A petíció minden egyszer használatos, eldobható italcsomagolásra vonatkozik, tehát a PET-palackokra, alumínium dobozokra, italoskarton-dobozokra és az eldobható üvegpalackokra egyaránt.
Hogyan képzeli el a Greenpeace a hulladékmentes Magyarországot?

Az egyszer használatos, eldobható termékek, csomagolóanyagok visszaszorításával, és a tartós, többször használatos eszközök elterjedésével csökkenthető a keletkező hulladék mennyisége. Hiszen a legjobb hulladék az, ami nem is keletkezik. Az Európai Unió Hulladék Keretirányelvében és a hazai hulladéktörvényben is meghatározásra került egy úgynevezett “hulladékos piramis”, amely környezetvédelmi szempontból mutatja be a hulladékok kezelésének lehetőségeit, a legkedvezőbbtől a kevésbé kedvező megoldásokig.

Az első és legfontosabb lépés a hulladéktermelés megelőzése. Ezután következik az újrahasználat, azaz amikor az adott terméket, csomagolást átalakítás nélkül, ugyanarra a célra használjuk fel – erre jó példa a visszaváltható üveg újratöltése. Az újrafeldolgozás a skála harmadik helyén szerepel – az újrafeldolgozás azt jelenti, amikor egy terméket anyagában hasznosítunk újra, például amikor a PET-palackból újra PET-palack vagy polárpulóver készül. Ennél kedvezőtlenebb az adott cikk energetikai hasznosítása, vagyis a hulladék elégetése. Végül pedig környezetvédelmi szempontból a legkedvezőtlenebb megoldás az ártalmatlanítás, melynek leggyakoribb módja a hulladéklerakás, de az energetikai hasznosítás nélküli égetés is ide tartozik.

Forrás: https://humusz.hu/hirek/hulladekhierarchia/24865

Hogyan segíti a betétdíjas rendszer bevezetése az újrahasznosítást?
Egy jól kidolgozott betétdíjas rendszer arra ösztönözné az embereket, hogy vigyék vissza a kiürült csomagolóanyagot a kijelölt gyűjtőpontokra, ahol visszatérítik részükre a betétdíj árát. A gyakorlatban jelenleg a hazai lakosság az esetek harmadában teszi csak be magától a kiürült palackot a szelektív hulladékgyűjtőbe, így a PET-palackok és egyéb italcsomagolások gyakran hulladékrelakókon, égetőkben vagy legrosszabb esetben a természetben végzik.
Hány darab PET-palack kerül forgalomba évente Magyarországon?

2018-as adatok alapján számítva hazánkban évente körülbelül 1,6 milliárd PET-palack kerül forgalomba, ennek mintegy csupán 33%-át gyűjtik szelektíven (a CSAOSZ – Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség adatai szerint) – a szelektíven gyűjtött PET-palackok döntő része újrahasznosításra került.

Európában 2017-ben összesen 3 308 300 tonna PET-palack került forgalomba, ennek pedig 58,2%-át gyűjtötték vissza. A visszagyűjtési arány azonban országonként változik: míg Németországban és Finnországban a palackok 90-95%-át visszagyűjtik, a mediterrán térségben, valamint Közép- és Kelet-Európában ez az arány 30-40%.

Forrás: https://www.statista.com/statistics/989473/collection-and-recycling-rate-of-pet-in-europe/, https://www.petcore-europe.org/news-events/202-2017-survey-on-european-pet-recycle-industry-58-2-of-pet-bottles-collected.html

Átlagosan mennyi ideig használunk egy PET-palackot?

Egy PET-palack sokszor pár perc alatt beteljesíti, amire rendeltetett: a víz vagy üdítő elfogy belőle. Ezzel azonban útja, amely a Föld mélyéből származó kőolaj kibányászásával, majd feldolgozásával kezdődött, nem ér véget; további 450 évig velünk marad. Az egyszer használatos PET-palackokkal így rengeteg értékes nyersanyagot és energiát pazarolunk el.

Mekkora a PET-palackok újrahasznosítási aránya?
A CSAOSZ (Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség) adatai szerint a palackok 33%-át gyűjtik szelektíven, aminek a döntő része újrahasznosításra kerül.
A környezetbe kikerülve hány év alatt bomlik le egy PET-palack?

Egyes adatok szerint egy PET-palack lebomlási ideje legalább 450 év. Az árokpartokra, erdőkbe, tengerekbe kikerülve a palackok idővel mikroműanyagokká aprózódnak, iszonyatos pusztítást végezve a környezetben. A mikroműanyagok az emberi szervezetbe is bekerülnek elfogyasztott táplálékunkkal és a folyadékkal, amit megiszunk. A mikroműanyagok emberi szervezetre gyakorolt hatását az Egészségügyi Világszervezet jelenleg is vizsgálja.

Drágább lesz-e az üdítő és az ásványvíz azzal, ha bevezetik a betétdíjat az italcsomagolásra?
Ha a betétdíjas csomagolóanyagot visszavisszük, visszakapjuk az árát, azaz nem lesz drágább az ásványvíz, üdítő. A betétdíj egy anyagi ösztönző arra, hogy gondoskodjunk a kiürült palackok szelektív újrahasznosításáról, és ezzel véget vessünk a mértéktelenenergia- és nyersanyag-pazarlásnak. A környezet védelme mindannyiunk közös felelőssége.
Mekkora az ökológiai lábnyoma a visszaváltós, újratöltős italcsomagolásnak?

Számítások szerint a sokszor újratöltött palacknak lényegesen kisebb az ökológiai lábnyoma, mint az egyszer használatos műanyagoknak. Az egy használat után eldobott műanyagok nem csak az erőforrás-igényes, nyersanyagpazarló kultúrát tartják fent, hanem tovább fokozzák a szemétproblémát. A kezeletlen, természetbe kikerült műanyagok szennyezik a környezetet, élővizeinket, a palackok pedig egy idő után elkezdenek apró mikroműanyagokká darabolódni, mely elképesztő környzetpusztítást végez.

Forrás: https://matarka.hu/klikk.php?cikkmutat=516290&mutat=http://epa.oszk.hu/00000/00028/00032/pdf/musze_EPA00028_2007_39-40_25-30.pdf

Egy német kutatás is hasonlóan a többször használatos palackok jobb környezeti életciklusát mutatta be:

STOP PET-palack!

Írd alá a petíciót, követeld velünk együtt, hogy az egyszeri használat után kidobásra ítélt PET-palackok, eldobható ital-csomagolóanyagok helyett legyenek visszaváltható palackok!