Oldal kiválasztása

Mit tettünk 2022-ben?

Közhasznúsági jelentés 2022

Előszó

2022-ben megtörtént, ami elképzelhetetlennek tűnt sokunk számára: Oroszország lerohanta Ukrajnát, és ezzel háború tört ki a szomszédunkban. Megdöbbenve állunk az értelmetlen erőszak előtt, amely ártatlan emberéleteket követel, félelmet és gyűlöletet gerjeszt egy olyan világban, ahol – ha túl akarjuk élni az évszázadot – az összetartás, a közös fellépés elengedhetetlen.

A Greenpeace neve már a kezdetektől egybeforrt a békével, az erőszakmentesség az egyik legfontosabb alapelvünk. Egy olyan világért küzdünk, melyet nem a véres konfliktusok, hanem az együttműködés ural. Ahol nem folynak háborúk az erőforrásokért és az energiáért, és ahol nem kell a nukleáris fegyverkezés rettegésében élnünk. Közös erővel, együttműködést keresve kell dolgoznunk a jövőnket fenyegető legnagyobb válságok megoldásán. Csak így tudunk hatékonyan tenni a klímaválság és a természet pusztulása ellen.

Mező János Bálint, a Greenpeace Magyarország ügyvezető igazgatója

Ez hazánkban folytatott munkánk alapelve is. 2022-ben lett húszéves a Greenpeace Magyarország. Megalakulásunk óta azért dolgozunk itthon, hogy a döntéshozók olyan intézkedéseket hozzanak, melyek egy békés és élhető országot biztosítanak a ma élő emberek és a jövő generációk számára. Bátran és kitartóan lépünk fel az éghajlatunkat károsító és a természeti kincseinket pusztító döntések ellen.

Számos mérföldkövet értünk el munkánkban 2022-ben:

  • Március elején több ezer emberrel együtt álltunk ki a békéért a budapesti Hősök terén, hogy az Ukrajna ellen indított orosz invázió ellen tiltakozzunk.
  • „STOP PET” kampányunk is hozzájárult ahhoz, hogy a kormány bejelentette: 2024-től visszaválthatóak lesznek az italcsomagolások Magyarországon.
  • A helyi civilekkel a Fertő tó védelméért folytatott küzdelmünk meghozta gyümölcsét, amikor nyáron kiderült, hogy felfüggesztik a természetpusztító turisztikai gigaberuházást.
  • A Greenpeace Magyarország közreműködésével óriási civil összefogás indult a kormány által hozott tűzifarendelet ellen.
  • Ősszel saját helyre költözött a Bolygó közösségi hely, melyet a Greenpeace és a Fryshuset alapított egy nemzetközi kezdeményezés keretében, teret adva a zöldülni vágyó fiataloknak, szervezeteknek, mozgalmaknak.

Politikailag és anyagilag függetlenek vagyunk, és azok is maradunk. Bátran kiállunk a környezetet és természetet érintő fontos ügyekért, ezzel együtt az élővilág és az emberi élet védelméért.

„Miközben az emberi tevékenység által előidézett ökológiai és klímaválság miatt a világ egyre bizonytalanabb hellyé válik, az ukrajnai háború rettenetével további biztos pontokat vesztettünk el 2022-ben. Magyarországon egyszerre kellett megküzdenünk a menekültválsággal, az energiaválsággal, a vágtató inflációval és az elsorvadó kukoricatáblák rémképe által kísért, sosem látott aszályos nyárral. Eközben a kormány egyre rosszabb válaszokat adott a kihívásokra. A válság hiába adott lehetőséget a klímagyilkos fosszilisektől való megszabadulásra, gyorsuló ütemben ömlik a pénz a szénbe, a gázba, az olajba. A természet védelme helyett megkönnyítették az erdők pusztítását és korlátozták a napenergia terjedését. Mégis elértük, hogy ezrek álljanak ki Budapesten a békéért, és hogy összefogás szülessen a kormány által hozott tűzifarendelet ellen. A helyi civilekkel a Fertő tó védelméért folytatott küzdelmünk pedig meghozta gyümölcsét: felfüggesztették a természetpusztító gigaberuházást. Hálásan köszönjük a támogatását azoknak, akik minden nehézség ellenére segítették munkánkat, továbbra is kitartottak mellettünk és céljaink mellett!”

Mező János Bálint

Ügyvezető igazgató, Greenpeace Magyarország

1. Kampányunk a klímavédelemért

Fotó: Dörgő Zsuzsi / Greenpeace

© Dörgő Zsuzsi / Greenpeace

2022 sorsdöntő év volt. Februárban Oroszország lerohanta Ukrajnát, ezzel véres háború kezdődött Európában. Magyarországon mindeközben országgyűlési választások voltak. Mindkét esemény rávilágított arra: most még fontosabb, hogy sokan legyünk, akik kiállunk egy zöld és békés jövőért.

Az év elején elindítottuk Klímaválasztás 2022 kampányunkat, melynek keretében zöld nyilatkozat aláírására kértük a jelölteket. Oroszország ukrajnai agressziója tükrében pedig még nyilvánvalóbbá vált, hogy meg kell szabadulnunk a fosszilis energiahordozóktól, és olyan intézkedéseket kell hozni, melyek gyorsan csökkentik hazánk energiafüggőségét. A piszkos energiahordozók kivezetéséért indított akciókkal, a témában végzett közvélemény-kutatásokkal és nyílt levélben is felszólítottuk a döntéshozókat: azonnal cselekedni kell.

Ősszel a kormány egy tollvonással ellehetetlenítette a hazai napelemes fejlesztéseket, ezért petíciót indítottunk az átgondolatlan döntés ellen.

Klímaválasztás 2022: zöld nyilatkozat aláírására kértük az országgyűlési választás jelöltjeit

Az országgyűlési választások előtt három hónappal elindítottuk Klímaválasztás 2022 kampányunkat. Ennek keretében felkerestük mind a 106 választókerületben induló egyéni jelölteket, akiket arra kértünk, hogy írják alá zöld nyilatkozatunkat, és vállalják, hogy megválasztásuk esetén döntéseiket az alapvető környezetvédelmi, természetvédelmi szempontok alapján hozzák meg. Klimavalasztas2022.hu honlapunkon mindenki megnézhette, hogy a saját választókerületének jelöltjei aláírták-e már a nyilatkozatot, illetve az oldalra ellátogatva bárki írhatott e-mailt a választókerületében induló képviselőjelölteknek, a zöld ügyek iránti elköteleződésre buzdítva őket.

Klimaválasztás 2022
Pacman országjáró túra

© Pápai Gergely / Greenpeace

Közben országjáró túrát is szerveztünk, hogy felhívjuk a figyelmet a hazánkban zajló szisztematikus környezet- és természetrombolásra. A Debrecentől Balatonig tartó eseménysorozat egyik főszereplője a videójátékokból ismert, mindent felfaló Pac-Man figura volt, mely olyan szavakból állt össze, amelyek konkrét példái annak, hogyan veszélyezteti a kormány hazánk természeti értékeit és éghajlati biztonságát.

A fosszilisek kivezetéséért és az energiafüggetlenségért kampányoltunk

Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja még jobban rávilágított arra, hogy meg kell szabadulni az energiafüggőséget okozó fosszilisektől. Az Európai Tanács március 24-25-i ülésén többek között arról tárgyalt, hogyan tud az EU leválni az orosz energiáról. Azonnali lépésekre szólítottuk fel a magyar kormányzatot, hogy a lehető leggyorsabban csökkenjen a függőségünk az orosz fosszilis energiahordozóktól, melyek megvásárlásával közvetve támogatja hazánk anyagilag Putyin elnök háborúját. Arra kértük Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy ezekért lépjen fel az EU-csúcson is.

Arra is felhívtuk a figyelmet, hogy Magyarországnak legalább 50%-kal kell mérsékelnie a földgáz- és olajfelhasználását 2030-ig, és úgy kell megszabadulnia az orosz energiától, hogy azokat nem máshonnan származó fosszilisekkel váltja ki. Eközben hangsúlyoztuk, hogy fel kell készülni a következő fűtési szezon esetleges ellátási nehézségeire is. Most még nyilvánvalóbbá vált, hogy az ország energiafüggetlensége csak megújulókkal, valamint energiatakarékossági és energiahatékonysági beruházásokkal érhető el.

A Policy Solutions elemző intézet és a ZRI Závecz Research március utolsó hetében közvélemény-kutatást készített a megbízásunkból, mely egyértelművé tette: a magyarok több mint háromnegyede úgy véli, hogy itthon kellene megtermelnünk a számunkra szükséges energiát, és nem szabadna más országoktól, főként az orosz gáztól függenünk.

Közvélemény-kutatás

Áprilisban hazánkban is közzétettük a Greenpeace „Unhooking Europe from Oil” című nemzetközi elemzését – ebben egy, a közlekedés átalakítására vonatkozó 10 pontos javaslatcsomagot állítottunk össze, amely alkalmazásával jelentősen lehetne csökkenteni az Európai Unió olajfelhasználását. Ezután 8 civil szervezettel közösen nyílt levelet írtunk Budapest és a fővárosi kerületek vezetésének, hogy ők is tegyenek ambiciózus intézkedéseket az olajhasználat csökkentésére.

A Greenpeace olajoshordókkal demonstrál a Parlament előtt

© Járdány Bence / Greenpeace

A MOL százhalombattai kőolaj-finomítójára kivetített VÉRES PROFIT: SZÉGYEN” felirattal is üzentük a döntéshozóknak: meg kell szabadulni a fosszilisektől. Miközben a MOL profitja 2021-hez képest 38%-kal nőtt az első negyedévben, Magyarország ellátásbiztonsági kifogásokra és egyéb csúsztatásokra hivatkozva készült megvétózni az orosz olajra vonatkozó európai embargót. Az akciósorozatot tovább folytattuk: Budapesten, a Képviselői Irodaházra kivetített felirattal üzentünk a kormányfőnek: „ELÉG A VÉRES OLAJBÓL!”, majd olajoshordókkal demonstráltunk a Parlament előtt, a Kossuth téren.

Júliusban sajtóközleményben reagáltunk a kormány fosszilisek felpörgetésére tett újabb bejelentéseire. Kiemeltük, hogy nem kezelhető a gázválság úgy, hogy további támogatásokkal ösztönözzük a fosszilis energiaforrások felhasználását. A válságra olyan válaszokat kell adni, amelyek nem veszélyeztetik a klímacélokat.

Ősszel Greenpeace-aktivisták a Budaörsi út felüljáróján egy „SEBESSÉGKORLÁTOZÁST MOST!” feliratú transzparenst feszítettek ki, felhívva rá a figyelmet, hogy az energiaválság megoldása nem képzelhető el radikális energiatakarékosság nélkül. Az autópályákon az érvényben lévő 130 km/óra helyett 100 km/órára kell csökkenteni a megengedett legnagyobb sebességet – ez ugyanis mintegy 23%-kal alacsonyabb fogyasztást eredményezne.

Greenpeace sebességkorlátozás akció

© Pápai Gergely / Greenpeace

Közvélemény-kutatás

Közzétettük új közvélemény-kutatásunk eredményét is, mely megmutatta, hogy a magyarok zöld energiát szeretnének a gáz- és olajfüggőség helyett. A válaszokból egyértelműen kirajzolódott, hogy a magyarok többsége szerint elsősorban a megújulók, illetve az energiatakarékossági és energiahatékonysági beruházások támogatásával kell biztosítani az ország energiaszükségletét és energiafüggetlenségét, valamint hazánknak legkésőbb 2035-ig fel kellene hagynia a földgáz használatával.

Mindeközben tovább kampányoltunk az atomenergia ellen. Közzétettük álláspontunkat a Paks I. üzemidő-hosszabbításáról szóló tervekről, melyben kifejtettük, hogy ez miért felesleges, káros és veszélyes intézkedés.

Arra is felhívtuk a figyelmet, hogy Magyarországnak legalább 50%-kal kell mérsékelnie a földgáz- és olajfelhasználását 2030-ig, és úgy kell megszabadulnia az orosz energiától, hogy azokat nem máshonnan származó fosszilisekkel váltja ki. Eközben hangsúlyoztuk, hogy fel kell készülni a következő fűtési szezon esetleges ellátási nehézségeire is. Most még nyilvánvalóbbá vált, hogy az ország energiafüggetlensége csak megújulókkal, valamint energiatakarékossági és energiahatékonysági beruházásokkal érhető el.

Petíciót indítottunk a napelemes fejlesztések kivégzése ellen

Októberben „Napenergiát minden családnak!” névvel indítottunk petíciót azért, hogy minél szélesebb körben hozzáférhetőek legyenek a napelemek, és tovább bővülhessen azoknak a magyar családoknak a köre, akik a napenergia segítségével csökkentik rezsiköltségüket. Egyúttal élesen kritizáltuk a kormány friss rendeletét, amellyel megtiltotta az új napelemes rendszereknél a hálózatra való betáplálást, ezzel százezrektől elzárva azt a lehetőséget, hogy klímabarát megújuló energiával mérsékeljék energiakiadásaikat.

Napenergia petíció - Greenpeace

© Járdány Bence / Greenpeace

2. Kiálltunk a békéért

Alig két héttel a háború kezdete után szimbolikus kiállással szólaltunk fel az agresszió ellen, hogy ezzel is üzenjünk a világ vezetőinek: a XXI. század válságai nem oldhatók meg katonai manőverekkel, és nincs többé helye a Földön erőszaknak. Látványos demonstrációra hívtuk az embereket, hogy együtt álljunk ki a békéért.

Óriási békejelet alkottunk a Hősök terén a háború ellen tiltakozva

Greenpeace demonstráció a békéért - 2022

© Járdány Bence / Greenpeace

Március 9-én este fáklyák fényében úszott a budapesti Hősök tere. A békéért tartott demonstrációnkon több ezer emberrel együtt tiltakoztunk Ukrajna lerohanása ellen, kifejezve együttérzésünket a háború miatt szenvedő ártatlan emberekkel. A fáklyákat tartó tömeg egy hatalmas békejelet alkotott.

Az eseményen együtt emelt szót a békéért a 13 éves Patrizia, aki Ukrajnából és Natasa, aki Oroszországból költözött családjával Magyarországra évekkel ezelőtt. Beszédüket magyarul és anyanyelvükön is elmondták. Több mint 100 résztvevővel fellépett a Csíkszerda énekkar Tóth Árpád vezetésével, az egész tömeggel együtt énekelték a Dona Nobis Pacem (Adj nekünk békét!) című kánont. A demonstráció házigazdája Udvaros Dorottya színművész volt. Az eseményen felszólalt Mező János Bálint, a Greenpeace Magyarország ügyvezető igazgatója is, aki elmondta: ez a háború energiaháború, amelyet az olaj-, gáz- és szénbevételeiből finanszíroz az orosz állam. A béke előfeltétele, hogy mielőbb kilépjünk az energiafüggésből, ehhez pedig megújulókra kell váltanunk.

A demonstrációhoz 37 civil szervezet csatlakozott támogatóként. Kiállásunkkal azt üzentük: mi vagyunk a többség, akik nem a gyűlölet és az erőszak, hanem a szeretet és az összetartás nyelvét beszéljük. Egy olyan világért küzdünk, ahol megszűnnek az olaj, a gáz és a szén által finanszírozott háborúk. Abban hiszünk, hogy ma az egyetlen harc, amelynek helye van a világon, az a klíma- és ökológiai válság elleni harc.

3. Kampányunk a biodiverzitás megőrzéséért

Helyi civilekkel közösen 2022-ben is több fronton kiálltunk azért, hogy leálljon az állam által finanszírozott természetpusztító turisztikai beruházás a Fertőnél. A szabálytalanságokat feltárva további jogi lépéseket tettünk az ügyben, Greenpeace-aktivisták pedig Udvaros Dorottya színművésznővel akcióztak az értékes élőhely védelmében. Nyáron aztán felcsillant a reménysugár, amikor kiderült, hogy felfüggesztik a Fertő tónál zajló természetpusztító beruházást.

Felléptünk értékes, nemzeti parkjainkban található erdeink védelmében is, miután a kormány egy hirtelen meghozott rendeletében eltörölte a fakivágás természetvédelmi törvényben meghatározott korlátozásait, megnyitva az utat védett erdeink akár fészkelési időszakban történő kivágása előtt. Civilekkel összefogva demonstrációt szerveztünk Budapesten, nyílt levelet írtunk a magyar miniszterelnöknek, közvélemény-kutatást készítettünk a témában, és egy hatalmas, baltát ábrázoló szimbólummal is akcióztunk egy tarra vágott bükki hegyoldalban.

Az Északi-középhegység a Kárpátok része, ezért év végén mi is csatlakoztunk ahhoz a nemzetközi összefogáshoz és petícióhoz, mely ennek az egyedülálló élőhelynek a védelméért indult. Majd egy szintén védett terület tarra vágott részén forgatott művészeti filmmel hívtuk fel a figyelmet az itt zajló sorozatos természetpusztításra.

2022-ben is folytattuk munkánkat azért, hogy minél több helyi ökoélelmiszer kerüljön a hazai menzákra, valamint hogy csökkenjen a közétkeztetésben keletkező megdöbbentő mennyiségű élelmiszer-hulladék.

Tovább folytattuk a küzdelmet a Fertő tó védelméért

2021. december 24-én a fertői beruházásra új közbeszerzést írtak ki, melyben még a környezetvédelmi engedélyekben szereplő adatoknál is nagyobb méretek szerepeltek, sőt, olyan épületek is felbukkantak benne, amelyekre egyáltalán nem volt engedélye az állami cégnek. Ezért az év elején ismét megtámadtuk a közbeszerzési kiírást, továbbra is azt követelve a kormánytól, hogy azonnal állítsa le a súlyosan jogsértő és természetpusztító beruházást, amely ellen még a Magyar Tudományos Akadémia testülete is felszólalt.

Hamar meg is jött a Közbeszerzési Döntőbizottság válasza: a vonatkozó szabályozás alapján 25 millió forintos eljárási díj befizetését követelték tőlünk a fertői beadvány elbírálásáért. Közben kiderült, hogy a fertői beruházás költségvetése ekkor már 45 milliárd forint felett járt.

​Februárban Greenpeace-aktivisták mentek a Fertő tóra, hogy élőlánccal és két emelet magas állványokra felfüggesztett molinóval követeljék az építkezés leállítását. Az aktivistákhoz Udvaros Dorottya színművésznő is csatlakozott. Erőszakmentes akciójukkal felhívták a figyelmet: elfogadhatatlan, hogy egy nemzeti parkban az élővilág megóvása helyett egy szűk csoport gazdasági érdekében épülő luxusberuházás szempontjai érvényesülnek.

Greenpeace élőlánc a Fertő tónál

© Járdány Bence / Greenpeace

Udvaros Dorottya és Litkai Gergely - Fertő tavi és más kiemelt beruházások

Az előző nagy sikerű videója után márciusban újabb szarkasztikus kisfilmmel jelentkezett Litkai Gergely humorista, aki ezúttal Udvaros Dorottyával mutatta be a Fertő tavi és más kiemelt beruházások természetvédelmi és jogi abszurditásait. A Greenpeace-szel együttműködésben készült mindkét videó, összesen közel 900 000 megtekintést generáltak.

Májusban aztán ismét pert indítottunk, miután újabb, ezer sebből vérző engedélyt adott ki a Fertő tavi állami óriásberuházásra a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal, mely ezzel az eljárással megpróbálta korrigálni a beruházás sorozatosan feltárt törvénysértéseit egy környezetvédelmi működési engedély kiadásával – ezt támadtuk meg az illetékes bíróságon.

A helyi civilek segítségével folytatott hosszú küzdelem után 2022 nyarán elértük első sikerünket a Fertő védelmében. Ekkor derült ki ugyanis, hogy leállítják a Fertő tónál zajló természetpusztító beruházást. A folytatásra kiírt közbeszerzést azzal az indokkal nyilvánították eredménytelennek, hogy nincs rá fedezet. Üdvözöltük a döntést, de mindeközben felhívtuk rá a figyelmet, hogy nemcsak átmenetileg, hanem végleg le kell állítani az építkezést. Továbbra is azt hangsúlyoztuk, hogy csak olyan kisléptékű fejlesztés elfogadható, amely összhangba hozza az ökológiai szempontokat a helyi igényekkel, hiszen ez a szelíd ökoturizmus útja.

A jogi huzavona azonban nem ért véget. Még 2021-ben indítottunk pert a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal közigazgatási határozata ellen, mert a hivatal a beruházó kérésére engedélyezte, hogy nemcsak a téli időszakban, hanem egész évben végezhessen mederkotrást az építkezés területén. 2022 decemberében a bíróság egy elképesztő érveléssel utasította el a keresetünket: az indoklás szerint a Fertő tavi beruházás csak akkor sértené a Natura 2000 rendeletet, ha a tevékenység egy egész faj vagy annak élőhelye fennmaradását veszélyeztetné. A küzdelmet azonban nem adjuk fel, továbbra is kiállunk a Fertő védelméért minden lehetséges szinten. Ezúton is köszönjük a helyi civilek munkáját, akik évek óta együtt küzdenek velünk a Fertő védelméért.

Óriási civil összefogás indult az erdeinket pusztító kormányrendelet ellen

Óriási közfelháborodást váltott ki a magyar kormány augusztus 4-én hozott rendelete, amely gyakorlatilag eltörölte az erdők és élőviláguk védelme érdekében törvényben rögzített, korábbi természetvédelmi korlátozásokat. Az energia-veszélyhelyzetre hivatkozva a kormány megkönnyítette a fakitermelést védett természeti területeken – akár a madarak fészkelési időszakában is –, beleértve a nemzeti parki területeket, hogy indoklása szerint kielégítse a növekvő tűzifaigényt. Több zöld szervezettel közösen nyílt levelet írtunk Orbán Viktor miniszterelnöknek, hogy vonja vissza a kormányrendeletet − ehhez bárki csatlakozhatott aláírásával.

Ezután több mint 30 szakmai és civil szervezettel együtt nagyszabású tüntetést szerveztünk a Magyar Tudományos Akadémia épülete elé, ahol ezrek kövelelték a „tűzifarendelet” néven hírhedtté vált kormányrendelet visszavonását. A demonstráción a szervezeti képviselők mellett több ismert ember szólalt fel, Dr. Jane Goodall pedig személyes videóüzenetben fejezte ki aggodalmát a rendelettel kapcsolatban.

Tüntetés a Magyar Tudományos Akadémia előtt - fotó Járdány Bence

© Járdány Bence / Greenpeace

Nyár végén közzétettük a témában végzett közvélemény-kutatásunk eredményét, mely megmutatta: a magyar társadalom elsöprő többsége elutasítja, hogy a kormány a fakitermelés könnyítésével kezelje az energia-veszélyhelyzetet.

Továbbra is aggódhattunk azonban az ország védett erdeiben folyó fakitermelések miatt. Megérkezett a kormány válasza arra a nyílt levélre, amelyet hat zöld civil szervezettel együtt fogalmaztunk meg a tűzifarendelettel kapcsolatban, és amelyet több mint 110 000 ember írt alá. Az Agrárminisztérium által jegyzett válasz nem ismerte el, hogy a kormányrendeletben szereplő lazítások veszélyeztetik az erdők természeti értékeit.

Közben a döntéshozók még egy csapást mértek hazánk természeti értékeire. Októberben egy olyan törvényjavaslatot nyújtott be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az Országgyűlésnek, mely lehetővé tenné, hogy természetvédelmi területeink magánkézbe kerüljenek. Erre válaszként kiadtuk követelésünket, hogy azonnal vonja vissza a kormány ezt a törvényjavaslatot, és a lehető legmagasabb szinten biztosítsa hazánk védett természeti értékeinek megőrzését.

Greenpeace akció a Bükki Nemzeti Parkban

© Greenpeace

Novemberben egy akció keretében is hangsúlyoztuk: nem adjuk fel a természetvédelemért folytatott küzdelmünket. Egy pirossal áthúzott óriási baltát ábrázoló jelet raktunk ki egy tarra vágott területen a Bükki Nemzeti Parkban, hogy felhívjuk a a figyelmet a szemünk előtt zajló gátlástalan természetpusztításra.

Ezután az ENSZ égisze alatt létrejött Biológiai Sokféleség Egyezmény részes feleinek konferenciája (CBD COP15) nyitónapjának előestéjén nemzetközi akciósorozathoz csatlakoztunk. Budapest ikonikus helyszínén, a Gellért-hegyen az élet hálózatát ábrázoló szimbolikus fényfestéssel üzentük meg a döntéshozóknak: meg kell védeni a természetet ahhoz, hogy civilizációnk fennmaradjon.

Greenpeace szimbólikus fényfestés - fotó Járdány Bence

© Járdány Bence / Greenpeace

Csatlakoztunk a Kárpátok védelméért indult nemzetközi kampányhoz

Ősszel elindítottuk a Kárpátok értékes erdeinek védelméért folytatott kampányunkat, hazánkban is nyomatékosítva, hogy Európa természeti öröksége veszélyben van − az ehhez kapcsolódó nemzetközi petíciót magyar nyelven is elérhetővé tettük.

Greenpeace táncfilm - fotó Járdány Bence

© Járdány Bence / Greenpeace

Fiatal művészek közreműködésével egy megindító videófilmet is forgattunk, hogy a kortárs tánc segítségével hívjuk fel a figyelmet a természetpusztításra és annak súlyos következményeire. A produkciót a Bükki Nemzeti Parkban, kivágott tölgyfák csonkjai között vettük fel. A Bükk és a teljes Északi-középhegység a Kárpátok része; döbbenetes pusztulásáról egy nemzetközi jelentésben számoltunk be. Az itt készült kisfilm drámai képsoraival világít rá arra, hogy az élővilág sokféleségének csökkenése már elérte azt a szintet, amely civilizációnk fennmaradását veszélyezteti, és valóban égető kérdéssé teszi a videóban megjelenő üzenetet: Meddig tart az élet?

Tovább dolgoztunk az ökomenzák elterjedéséért

Februárban meghirdettünk óvodák és iskolák számára egy figyelemfelkeltő akciót, a Maradékmentes Márciust. A téma azért is fontos, mert Magyarországon a növekvő gazdasági nehézségek ellenére a közétkeztetésben több tízezer tonna élelmiszer-hulladék keletkezik évente. Ez a rettenetes pazarlás hatással van az élővilágra és a klímára is, hiszen emiatt többet kell termelni, majd feleslegesen megsemmisíteni, így rengeteg energiát és más erőforrást használunk el hiába. A Maradékmentes Március keretében közétkeztetési szakemberek bevonásával maradékcsökkentő tippeket tettünk közzé és terjesztettünk a sajtóban, valamint a közösségi médiában.

Áprilisban egy dunántúli kistelepülésen, Halimbán tartottunk ökomenza workshopot. Akik részt vettek a képzésen, közel 6000 adag ételről gondoskodnak naponta, azaz ennyi gyerek és felnőtt ellátására vannak hatással. (Óvoda, iskola, szociális étkeztetés és idősek otthona is szerepel az általuk ellátottak között.) Ha csak egy kicsivel is, de mi is hozzájárulhattunk ennyi ember étkeztetésének jobbá tételéhez, ami nagy öröm számunkra.

Ökomenza workshop - fotó Járdány Bence

© Járdány Bence / Greenpeace

Ősszel folytattuk az oktatóvideók készítését. Egy olyan közétkeztetési reformról forgattunk filmet Dabason, ahol többféle intézkedéssel gyakorlatilag nullára csökkentették a kidobott ételadagok mennyiségét, az így megtakarított pénzt pedig visszaforgatják a közétkeztetés jobbá tételébe. Ezzel modellváltást indítottunk az élelmiszer-pazarlás országos szintű megszüntetésére. Az általunk bemutatott svédasztalos rendszert két helyszínen próbálta ki Magyarország egyik legnagyobb közétkeztető cége, amely napi 200 000 adag ételt készít. Ezzel a módszerrel sikerült a 20%-os hulladékarányt 10%-ra csökkenteniük, így az új rendszert 2023 tavaszától országszerte 16 városban vezetik be.​

4. Kampányunk a műanyagszennyezés felszámolásáért

2022-ben tovább dolgoztunk azon, hogy Magyarországon is visszaszoruljon az eldobható műanyag csomagolás használata, és minél szélesebb körben elterjedjenek a csomagolásmentes, valamint az újrahasználható, újratölthető csomagolásban kínált termékek. 55 ezer ember támogatta aláírásával a visszaváltható italcsomagolásokat, valamint azok kötelező újrahasznosítását követelő petíciónkat, melyet nyáron adtunk át a kormánynak. Munkánk hozzájárult ahhoz, hogy a kormány bejelentette: 2024. január elsejétől kötelezően visszaválthatóak lesznek az italcsomagolások Magyarországon.

Áprilisban új kampányt indítottunk, melyben felmértük, hogy a hazánkban jelen lévő legnagyobb élelmiszer-üzletláncok mennyi szeméttel terhelik a Földet. Egy kiadványt is közzétettünk, melyben szakmai ajánlásokat fogalmaztunk meg, hogy a következő öt évben miképp csökkenthető felére a boltokban használt eldobható műanyag csomagolás. Év végére megszületett több hónapon átívelő felmérésünk eredménye: kiadtuk a hazai élelmiszerüzletek műanyag- és szemétrangsorát.

SIKER: A kormány visszaváltási díjat jelentett be az italcsomagolásokra

PET-bála átadás

© Dörgő Zsuzsi / Greenpeace

A műanyagmentes július első napján 40 ezer PET-palackból készült ajándékcsomagot vittünk a környezetvédelemért és hulladékgazdálkodásért felelős miniszternek, felhívva a figyelmét arra, hogy ennél több PET-palack fogy Magyarországon negyedóra alatt. A PET-bála kíséretében átadtuk petíciónkat, melyben 55 ezer ember kéri a kormánytól, hogy tegyék végre kötelezővé az eldobható italcsomagolások teljeskörű újrahasznosítását, illetve kötelezzék a gyártókat és a forgalmazókat a visszaváltható, újratölthető csomagolásokra.

Az esemény után levélben is elküldtük kérdéseinket az illetékes minisztériumnak. Az erre adott válaszlevelében a miniszter ígéretet tett arra, hogy 2024-től Magyarországon is visszaválthatóak lesznek a PET-palackok. Ez egy üdvözlendő és régóta várt lépés, amelyért éveken át dolgoztunk. Az intézkedés várhatóan jelentősen növelni fogja az újrahasznosítás arányát, és ezzel csökkenni fog a keletkező csomagolási hulladék mennyisége. Az eldobható csomagolóanyagok visszaszorításáért folytatott küzdelmünk azonban nem ér véget: mind a gyártókat, mind a forgalmazókat rá kell kényszeríteni az újratöltés bevezetésére.

Felmértük, hogy mennyi szeméttel terhelik a Földet a hazai élelmiszerboltok

Tavasszal új kampányt indítottunk az eldobható csomagolóanyagok felszámolásáért: megkerestük hazánk 9 legnagyobb élemiszer-üzletláncát, hogy megvizsgáljuk a műanyaglábnyomukat. Ennek részeként megkerestük az ALDI-t, az Auchant, a CBA-t, a Coopot, a Lidlt, a PENNY-t, a Reált, a SPAR-t és a Tescot, és arra kértük a vállalatokat, hogy osszák meg velünk hulladékcsökkentési terveiket. A vásárlók ugyanis a legtöbb üzletben azzal szembesülnek, hogy a gyümölcsök, zöldségek, pékáruk és egyéb termékek több réteg műanyagba vannak csomagolva, és visszaváltható palackokat is alig látni a polcokon.

A felméréshez egy részletes szakmai kérdőívet állítottunk össze, hogy a cégek által beszolgáltatott adatok alapján tudjuk vizsgálni és értékelni, hogy az üzletek mennyi csomagolóanyagot használnak, hogyan kezelik a hulladékot, illetve milyen intézkedéseket tettek eddig és terveznek hozni a közeljövőben a keletkező szemét csökkentése érdekében.

A kampány során azonban nem csupán a cégektől kapott adatokra támaszkodtunk – aktivistáink segítségével felmértük többek között azt, hogy a vizsgált üzletekben milyen arányban érhetőek el a zöldségek és gyümölcsök csomagolás nélkül, illetve tartanak-e ásványvizet, üdítőt és egyéb italokat visszaváltható-újratölthető csomagolásban.

Hogy jó példákkal szolgáljunk a cégek számára, magyar nyelven is elkészítettük az élelmiszerüzleteknek szóló kiadványunkat, melyben elsősorban brit példákra hivatkozva szakmai ajánlásokat fogalmaztunk meg arra vonatkozóan, hogy a következő öt évben miként csökkenthető felére a boltokban használt eldobható műanyag csomagolás.

Szupermarket átfogó jelentés - Greenpeace

© Greenpeace

Decemberre kiértékeltük az előző hónapok során begyűjtött adatokat, és egy átfogó jelentésben tettük közzé a hazai élelmiszerboltok 2022-es műanyag- és szemétrangsorát. Az elemzésben arra az eredményre jutottunk, hogy a felmért boltok többsége fejlesztésre szorul, ha csökkenteni akarja műanyagszennyezését, ezért elindítottunk egy petíciót is, melyben azt kérjük az élelmiszer-üzletláncoktól, hogy 5 éven belül csökkentsék felére az egyszer használatos műanyag csomagolóanyagokat, és vonják ki a nem újrahasznosítható csomagolóanyagokat.

5. Kampányunk a méregmentes Magyarországért

2022-ben az ország több pontján számos szennyezési ügyben léptünk fel. A hatóságok sok éves tehetetlenségét látva az Európai Bizottsághoz, valamint az ENSZ-hez fordultunk az Illatos úti illegális méregraktár miatt. Májusban bekapcsolódtunk a Sajó szennyezésének feltárásába: a folyó üledékéből több alkalommal vettünk mintákat, melyekben a laboratóriumi vizsgálatok jelentős arzénszennyezést mutattak.

Ezen kívül több ipari beruházási, potenciális szennyezési ügyben segítettük a helyi civil szervezetek és az érintett lakosok erőfeszítéseit szakértői munkánkkal. Júliusban a gödi Samsung-gyár közelében az akkumulátorgyártáshoz használt NMP (N-Methyl-2-pyrrolidone) nevű oldószer jelenlétét vizsgáltattuk a környezeti levegőben.

Nemzetközi szervezeteket értesítettünk az Illatos úti méregraktárról

Beadványban fordultunk az Európai Bizottsághoz és az ENSZ-hez az Illatos úti illegális méregraktár miatt. Azt szeretnénk elérni, hogy az ENSZ égisze alatt működő Stockholmi Egyezmény titkársága, valamint az Egyezmény uniós végrehajtásáért felelős Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatósága nyomást gyakoroljon a kormányra, hogy tartsák be a nemzetközi egyezményeket, és tisztítsák meg az Illatos út pincéjét az ott található mintegy 100 tonnányi rákkeltő vegyszertől. Felhívtuk rá a figyelmet, hogy ugyan a környezetvédelmi hatóság már 2015 óta tisztában van a szennyezéssel, mégsem tett semmit, hanem egy csődbe jutott vállalatot próbált kötelezni a veszélyes anyagok eltüntetésére.

Határérték feletti arzénszennyezést mértünk a Sajón

A Sajó felső, szlovákiai szakaszán 2022 februárjában észlelték a víz vöröses elszíneződését. A szlovák hatóságok megállapították, hogy a szennyezés a csődbe ment egykori Siderit vasércbányából származik. Mindeközben hónapokon keresztül kontrollálatlanul ömlött a folyóba a szennyezés, amely a Sajó felső szakaszának egy részén már szinte teljesen kipusztította az élővilágot. A szlovák Greenpeace-szel együttműködve májusban elmentünk a szlovák határ közelében, a magyar oldalon fekvő Sajópüspöki térségébe, hogy mintákat vegyünk a folyó vizéből és az üledék felső rétegéből. A laboratóriumi vizsgálatok határérték feletti arzénszennyezést mutattak az üledékben. Az eredmények tükrében részletes üledékvizsgálatot követeltünk az érintett hatóságoktól.

Határérték feletti arzénszennyezést mértünk a Sajón

© Dörgő Zsuzsi / Greenpeace

Szeptemberben újra elmentünk a Sajóra, hogy megvizsgáljuk, hogyan változott a folyó arzénszennyezettsége a korábbi, májusi méréseink óta. A szeptemberi vizsgálat során szakértőink a folyó három, Szlovákiában található pontján, a hazai szakaszon pedig Sajópüspökinél vettek üledékmintákat, hogy felmérjék a szennyezés útját, illetve azt, hogy milyen mértékben hordta szét a víz a toxikus anyagokat. A vizsgálati eredmények a szlovák oldalon, a magyar határ közelében vett mintákban a hazai határértékeket közel hatszorosan meghaladó arzénszennyezettséget mutattak. A laboratóriumi vizsgálatok a Sajópüspökinél vett mintákban szűken határérték alatti arzénszennyezettséget mutattak ki, ám felhívtuk a figyelmet, hogy további esőzéseket követően várhatóan újabb szennyezéshullámok érik el a magyar szakaszt.

Mindezekre tekintettel továbbra is azt követeltük a magyar hatóságoktól, hogy a Sajó vizén túl a folyó üledékére is terjesszék ki a vizsgálataikat, hiszen egyértelművé vált, hogy a szedimentben mutathatóak ki magas koncentrációban a mérgező fémek. Emellett felszólítottuk a szlovák hatóságokat, hogy mielőbb hozzák nyilvánosságra a saját mérési eredményeiket.

A levegő oldószer-szennyezettségét mértük a gödi akkumulátorgyárnál

Tavasszal a Göd-ÉRT Környezetvédelmi és Városvédő Egyesület mérései során NMP-szennyeződést találtak a Samsung-gyárhoz közel lévő kutakban, ezért az egyesület felkérésére, a helyi szervezettel szorosan együttműködve az üzem közelében megvizsgáltuk az akkumulátorgyártáshoz használt NMP (N-Methyl-2-pyrrolidone) nevű oldószer jelenlétét a környezeti levegőben. A mérési eszközöket ezután a WESSLING Kft. független laboratóriumában értékelték ki. A laboratóriumi vizsgálat nem mutatott ki NMP-szennyezést a levegőben a mérési időszak alatt, azonban felhívtuk a figyelmet arra, hogy további vizsgálatok szükségesek annak tisztázására, hogy honnan került az akkumulátorgyár környéki kutakba az ipari oldószer.

6. Önkéntesség és mozgalmak

Önkéntes csapatunk szerves részét képezi működésünknek; tevékenységeink elképzelhetetlenek lennének nélkülük. Lelkes segítségük, a környezetvédelmi aktivitásokra fordított idejük, kreatív energiájuk és sokszínű tudásuk elengedhetetlen ahhoz, hogy különböző eseményeink, méréseink megvalósulhassanak. Az ő részvételük nélkül nem tudnánk hatékonyan küzdeni klímánk védelméért, vizeink megóvásáért, országunk természeti értékeinek megőrzéséért és a műanyagmentes Magyarországért. 

A 2022-es évben már visszaszorulóban volt a koronavírus-járvány hazánkban, azonban ez volt az orosz-ukrán háború kirobbanásának éve. Ez a külső hatás nagy nyomásként nehezedett a Greenpeace önkénteseire és aktivistáira egyaránt, hiszen – ahogy a szervezet nevében is benne van – a békéért való kiállás nagyon fontos szerepet tölt be munkásságunkban. Ám összetartó csapatunkkal sikerült megküzdeni a külső környezet jelentette új kihívásokkal, így töretlen hittel vettük közösen a mindennapi akadályokat. Aktivistáink lelkesedése megmaradt, és ebben az évben is számos új jelentkezőt értünk el, akik csatlakoztak a Greenpeace csapatához.

Információs napjaink alkalmával számos új önkéntes csatlakozott hozzánk

2022-ben összesen hét információs alkalmat tartottunk, ahova az új érdeklődők és csatlakozni vágyók szép számmal érkeztek. Ezek között voltak hétköznap esti pár órás események és egy-egy teljes szombati napot felölelőek is. Továbbra is lehetőséget biztosítottunk az online részvételre, ezzel segítve a távolság adta nehézségek leküzdését. Az információs alkalmak alatt a résztvevők megismerhették a Greenpeace munkásságát, valamint az aktivizmus adta lehetőségeket. Önkéntes csapatunk ebben az évben 194 új taggal bővült. Ezzel regisztrált önkénteseink száma 3750 fő fölé emelkedett.

Aktivistáink és önkénteseink 2022-ben számtalan programon vettek részt. Továbbra is szerveztünk online eseményeket, emellett több nemzetközi és itthoni programon személyesen részt tudtak venni. A számokat tekintve mintegy 160 eseményhez csatlakoztak, és összesen több mint 10 000 órával, vagyis 1250 munkanappal járultak hozzá a Greenpeace tevékenységeihez.

Önkéntes csapatunk legnagyobb része Budapesten él, ám aktivisták továbbra is az ország számos pontjáról érkeznek hozzánk. Legyen szó Kecskemétről, Pécsről, Székesfehérvárról, Veszprémről vagy épp Tatabányáról, a távolság számukra nem akadály. 

Képzéseket tartottunk önkénteseink számára

Greenpeace önkéntes

© Járdány Bence / Greenpeace

2022-ben sok olyan eseményt szerveztünk önkénteseink számára, ahol részletesebben megismerkedhettek kampányainkkal. Lehetőség volt továbbra is csatlakozniuk személyesen vagy akár online, ezzel is esélyt adva a távolabb élők számára a részvételre. Ebben az évben három alkalommal tartottunk egész napos online képzéseket az új csatlakozók számára, ahol bemutattuk az önkéntesség és az aktivizmus működésének mélyebb rétegeit.

Önkénteseink a frontvonalban segítették munkánkat

Önkénteseink 2022. év elejétől kezdve aktívan részt vettek Klímaválasztás 2022 kampányunk megvalósításában, melynek keretében felvették a kapcsolatot az induló képviselőkkel, és személyes találkozók alkalmával is megkeresték őket.

Februárban a Fertő tavi építkezéshez vezető utat blokkolták egy teljes napon át, majd nem sokkal ezután segítettek az ország főbb pontjaira eljuttatni a Pac-Man figurát ábrázoló hatalmas molinónkat, mellyel a hazai környezet- és természetpusztításokra hívtuk fel a figyelmet. A tavasz kezdetén, a háború kirobbanását követően a békéért folytatott munkánk került előtérbe. Rekordszámú önkéntest és aktivistát megmozgatva március elején sikerült megszerveznünk a békéért való fáklyás kiállást, melynek megvalósításában több mint 700 önkéntesünk működött közre. Ezen kívül aktivistáink heti rendszerességgel nyújtottak segítséget az Ukrajnából Magyarországra érkezett menekülteknek. A folyamat során nagy figyelmet szenteltünk önkénteseink lelki és érzelmi megélésére, és lehetőséget biztosítottunk számukra olyan alkalmakon való részvételre, ahol szakember segítségével dolgozhatták fel a háború szörnyűsége okozta nehéz helyzetet.

Greenpeace önkéntes mászó

© Dörgő Zsuzsi / Greenpeace

Júliusban az ő segítségükkel adtuk át „STOP PET” petíciónkat az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak, augusztusban pedig pár nap leforgása alatt hoztuk létre velük közösen a fakivágások elleni tiltakozásul rendezett civil demonstrációt.

Az őszi hónapokban természetünk sokszínűségének védelme került a középpontba, ennek kapcsán egy hatalmas, baltát formázó jelet helyeztek el a Bükki Nemzeti Park egyik tarra vágott területén.

Aktivistáink segítettek kampányainkhoz kapcsolódó különböző feliratok megalkotásában, például több alkalommal festettek számunkra molinókat. Mindezeken túl önkéntes csapatunk tagjai az év során részt vettek szemétszedő akciókban és fesztiválokon való kitelepüléseken, helyi közösségek segítésében, továbbá különböző iskolákban tartottak környezetvédelmi előadásokat. Bármilyen tevékenységről legyen szó, önkénteseink lelkesedése és kitartása továbbra is példaértékű.

Részvételünk a nemzetközi Greenpeace tevékenységeiben

Részvételünk a nemzetközi Greenpeace tevékenységeiben

© Bojan-Haron Markicevic_/ Greenpeace

2022-ben az online aktivitások további erősödése lehetőséget adott arra, hogy a közép- és kelet-európai régióban lévő önkéntes csapatok szorosabb kapcsolatot építsenek ki egymással. A koronavírus-járvány enyhülésével aktivistáink nemzetközi akciókhoz is tudtak csatlakozni. Ilyen volt, amikor a horvát Adrián elfoglaltak egy gázfúrótornyot, Franciaországban pedig egy reklámügynökségeknek szánt eseménysorozat meghekkelésével arra hívták fel a figyelmet, hogy elég a szennyező cégek „zöldre festéséből”.

Önkénteseink saját tevékenységei 2022-ben sem maradtak el

Önkénteseink ebben az évben is sok időt szántak arra, hogy egymás közötti tudásátadással fejlesszék környezetvédelmi ismereteiket, így számtalan workshopot, kirándulást, előadássorozatot és beszélgetést szerveztek zöld témákkal kapcsolatban. Csapatépítő programot tartottak, melynek során felfedezték az Országos Kéktúra útvonal különböző pontjait, majd egy szemétszedő kenutúra keretében megtisztították a Körösök területét. De szerveztek egy kétnapos triatlon eseményt is, melynek részeként bicikliztek, kirándultak és úsztak a Tisza mentén. 2022-ben ismét csatlakoztak más szervezetek által életre hívott szemétszedő akciókhoz, például a TeSzedd kezdeményezéshez, továbbá a Tiszta Erdőkért Egyesület programja keretein belül a Mátrában vettek részt hasonló eseményen.

2022-ben sem maradt ki számukra a fesztiválszezon, ahol besegítettek az előkészületekbe, és különböző programokkal is készültek. Így megjelentünk a Budapest Bike Maffia által szervezett Charity Festen, a Waldorfeszten, illetve Magyarország legnagyobbja sem maradhatott ki a sorból: a Sziget Fesztiválon szintén végig jelen voltunk.
Önkéntes segítők

© Dörgő Zsuzsi / Greenpeace

Az év végén önkénteseink óriási erővel vetették bele magukat a Bolygó felújításába, amikor a zöldülni vágyó fiataloknak szánt közösségi tér saját helyre költözött a Margit körúton. 

Aktivitásokból és programokból 2022-ben sem volt hiány, így nagy lelkesedéssel vágunk bele a következő évbe. Arra törekszünk, hogy még több új jelentkezővel és aktív programmal tudjuk segíteni a klíma- és ökológiai válság megoldását.

Támogattuk a klímavédő fiatalokat

Klímasztrájk 2022 Budapest

© Járdány Bence / Greenpeace

2022-ben is igyekeztünk minden szakmai és logisztikai támogatást megadni a fiatalok klímavédő mozgalmának, hogy a világban zajló különböző krízisek ellenére továbbra is fel tudják hívni a figyelmet a klímaválság súlyosságára. Ismét voltak klímasztrájkok Budapesten, valamint az ország számos pontján, és a fiatalok idén arra is nagy hangsúlyt fektettek, hogy a közéletben aktív mozgalmakat kössenek össze egymással.
2022-ben továbbá Klímatábort szerveztünk, ahol nagy hangsúlyt kapott a csapattá válás és a kapcsolatépítés. Továbbra is igyekszünk minden segítséget megadni önkénteseink, aktivistáink számára. 

Továbbvittük a Bolygó közösségi helyet

2021-ben nyílt meg a Bolygó, egy közösségi hely Budapesten, amely teret ad a zöldülni vágyó fiataloknak, szervezeteknek, mozgalmaknak. A Bolygó elsősorban a művészeteken, a kultúrán és a zenén keresztül épít hidakat a környezetvédelem iránt érdeklődő fiatalok között. A Bolygót egy nemzetközi projekt (Planet One) keretében a Greenpeace és a Fryshuset alapította.

A Bolygó keretein belül 2022-ben több mint 100 eseményt szerveztünk, melyeken közel 1500 fiatal vett részt. A programokat a Bolygó csapata változatosan állította össze, hogy minden fiatal megtalálhassa a számára legközelebb állót: különböző workshopokat szerveztek a klímaigazságosságról, a permakultúráról, a fenntartható divatról, az aktivizmusról; volt bannerfestés, drámás foglalkozás, kertlátogatás, ruhajavítás, továbbá zöld tematikájú mozgalmak látogattak el a Bolygóba bevonó eseményt tartani. Ezen kívül volt még akusztikus koncert, társasozás és kirándulás is.

Bolygó közösségi tér

© Járdány Bence / Greenpeace

2022 első felében a Bolygó átmeneti helyszínén, a Turbina Kulturális Központban működött. Ősszel új, immár saját térbe költözött a Bolygó, a Margit körútra – az új zöld közösségi tér a II. Kerületi Önkormányzat Margit-negyed programjának része, amely a Margit körút és környékének felvirágoztatására indult revitalizációs program.

A Bolygó csapata az év végi időszakban az új hely felújításával és kialakításával volt elfoglalva. A felújításra a közösséggel együtt, önkéntesek bevonásával került sor, ezzel is erősítve azt, hogy a tér a fiataloké, akik aktívan részt vehetnek a programok szervezésében, a hely berendezésében. Az volt a cél, hogy egy olyan tér jöjjön létre, amely maximálisan segíti a fiatalokat abban, hogy új programokat valósítsanak meg, mozgalmakat indítsanak, valamint új közösségekkel ismerkedjenek meg.

A Bolygó egyik fő célkitűzése, hogy a fiatalok megszerzett tudásukkal önálló projekteket indítsanak el. Ezeket a projekteket különböző erőforrásokkal, elsősorban tudással, térrel támogatjuk. 2022-ben a Bolygó csapata részt vett többek között egy zöld mozgalmakról szóló kutatásban, majd teret biztosított a kutatás eredményeinek bemutatására, de a csapat a globális klímasztrájk megszervezésében is segített. A Bolygó támogatásával valósult meg egy Balatonról szóló dokumentumfilm, illetve e film premier vetítésének megszervezésébe szintén becsatlakozott a csapat.

7. Adományszervezés

Politikailag és anyagilag független környezetvédelmi szervezet vagyunk

Bevételeink fennállásunk óta kizárólag magánszemélyektől és magánszemélyek által alapított alapítványoktól származnak, egyrészt Magyarországról, másrészt a Közép- és Kelet-Európai Greenpeace-irodától. Államoktól, kormányoktól, pártoktól, vállalatoktól nem fogadunk el semmilyen anyagi támogatást sem itthon, sem a világ más részein. Ez garantálja teljes politikai és anyagi függetlenségünket.

Milyen forrásokból működünk?

A magyar Greenpeace része a nyolc országot (Ausztria, Bulgária, Horvátország, Lengyelország, Magyarország, Románia, Szlovákia és Szlovénia) magában foglaló Közép- és Kelet-Európai Greenpeace-nek. Működésünkhöz a magyarországi támogatók mellett a Greenpeace közép- és kelet-európai irodáját támogató több mint 170 ezer magánadományozó is hozzájárul, adományaikból a Greenpeace Magyarország is részesül.

A Greenpeace Magyarország 2022-ben 273 768 581 forint támogatást kapott a Közép- és Kelet-Európai Greenpeace-irodától. 

Magyarországon jelenleg több mint 10 000 aktív támogatónk van. Közülük a rendszeres támogatóink átlagosan havi 2000 forinttal járulnak hozzá munkánkhoz. A magyarországi támogatások összege 2022-ben összesen 148 276 752 forint volt.

2022-es hazai adományszervezői munkánk és bevételeink

2022-ben rendszeresen adományozó támogatóink 109 665 286 forinttal segítették környezetvédelmi munkánkat. A 2022-es év során SZJA 1%-os felajánlásokból összesen 19 968 685 forintot gyűjtöttünk.

2022-ben a postai úton küldött adománygyűjtő leveleinkre 3 540 290 forint támogatás érkezett.

2022-ben is folytattuk a telefonos adománygyűjtő kampányunkat. Megkerestünk olyan támogatókat, akik egyszeri adománnyal már segítették a környezetvédelmi munkánkat, közülük 274-en ismét támogatták tevékenységünket. Felvettük a kapcsolatot a már nem aktív rendszeres adományozóinkkal is, és arra kértük őket, hogy ha lehetőségük van rá, támogassák ismét munkánkat havi rendszerességgel; ezáltal 151-en újra csatlakoztak támogatóinkhoz. A rendszeres támogatóink egy részét pedig azzal a kéréssel hívtuk fel, hogy lehetőségeikhez mérten emeljék az adományuk összegét – 324-en ezt meg is tették. A telefonos adománygyűjtő kampányokból érkezett rendszeres adományok összege szerepel az összesített rendszeres bevételeink között.

2022 során a weboldalunkon adományozóinknak Greenpeace-naptárat adtunk ajándékba, melynek a tárgyévi bevétele 500 390 forint volt.

A munkánk iránt érdeklődőket különböző csatornákon (Facebook, Instagram, TikTok, e-mail hírlevél, petíciók, weboldal) keresztül tájékoztattuk aktuális kampányainkról, és arra kértük őket, támogassák adományukkal tevékenységünket. Ilyen formában, valamint spontán banki átutalással, illetve spontán bankkártyás támogatással 2022-ben összesen 11 575 901 forint adomány érkezett szervezetünkhöz.

Németh Juci énekesnő a Greenpeace karácsonyi kampány során segítette munkánkat

2022 végén folytattuk „A természet arcai” című online adománygyűjtő kampányunkat a biodiverzitás védelmében, amelyben védett állatokat népszerűsítő biopamut vászonzsákok, táskák és egyedi biopamut Greenpeace mintás pólók vártak a támogatókra. Karácsonyi kampányunkhoz Németh Juci énekesnő és Jordán Adél színművésznő is csatlakoztak. Az adománygyűjtésbe 284-en kapcsolódtak be. A kampány tárgyévi bevétele 3 026 200 forint volt. A kampány a https://greenpeace.hu/atermeszetarcai weboldalon érhető el.

 

Minden egyes támogatást ezúton is nagyon szépen köszönünk!

Etikus adománygyűjtő szervezet vagyunk

A Greenpeace Magyarország Egyesület tagja az Etikus Adománygyűjtő Szervezetek több mint húsztagú csoportjának, és mindenben megfelel az etikai kódexben foglalt szigorú előírásoknak. Mindez garantálja, hogy adományszervezési munkánkat az előírt törvényi kereteket is túlteljesítve, átláthatóan végezzük.

Etikus Adománygyűjtő Szervezet logó

​A Greenpeace Magyarország Egyesület 2002 óta működik. Pénzügyileg és politikailag független, nonprofit, közhasznú környezetvédő szervezet, több mint 10 ezer magyar támogatóval és több százezres online követői bázissal. Természeti környezetünk és mindannyiunk egészségének védelméért dolgozunk, hogy hazánk egy tisztább, élhetőbb ország legyen.

Jelenleg több mint 55 országban van Greenpeace-iroda a világon, a Greenpeace Magyarország ezek egyike. A közép- és kelet-európai régió (CEE) részeként működünk 7 másik országgal együtt (Ausztria, Bulgária, Horvátország, Lengyelország, Románia, Szlovákia és Szlovénia). Közös a nevünk, a célunk és az értékeink: kitartóan, látványosan, bátran és mindig erőszakmentesen hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra és azok megoldásaira. Aktívan cselekszünk a pozitív változásokért, egy élhető és békés jövő érdekében.

Köszönjük, hogy 2022-ben is mellettünk álltatok!

A Greenpeace Magyarország csapata - 2022