Oldal kiválasztása

Mérgezett örökségünk

Szennyezett területek és időzített vegyi bombák Magyarországon

Bakony Művek, Veszprém

Ezen az oldalon...

Alapadatok

A cég neve: Bakony Autóalkatrész Gyártó Művek Rt.

A szennyezett területek helye:

 • 8201 Veszprém, Csererdő 8709., 8710., 8711. hrsz.,  szélesség: 47.118185 | hosszúság: 17.873897 (V-Park-Kft.)
 • Csererdő 0111/25. hrsz. (Skicc Kft.)
 • Csererdő 0111/9. hrsz. (Flexmont Kft.)

Iparág: fémfeldolgozás, autóalkatrész-gyártás

Írd alá a petíciót: Méregmentes Magyarországot!

Milyen szennyeződés van a területen?

Az egykori Bakony Autóalkatrész Gyártó Művek Rt. (Bakony Művek Rt.) telephelyén kiterjedt talaj-, talajvíz- és karsztvízszennyezés [1] [2] [3] áll fenn. Határértéket meghaladó arzén-, kadmium-, bárium-, króm-, nikkel-, valamint policiklikus aromás szénhidrogén- (PAH-vegyületek) szennyezést mértek a területen. A talajvízből kőolaj eredetű aromás szénhidrogéneket mutattak ki. Közülük a rákkeltő hatású benzol mennyisége 2000-szerese a határértéknek, a daganatkeltő króm(VI) pedig a határérték több mint 100-szorosában van jelen. A tényfeltárás szerint a szennyezés mintegy 130 hektár kiterjedésű.

Milyen hatásai lehetnek ennek a környezetre és a környéken lakókra?

Veszprém karsztosodott területen fekszik, ahol a repedezett karbonátos kőzetekben a szennyeződések gyorsan és mélyre szivároghatnak. Mivel az ivóvízbázisok részben karsztvízre települnek, ezért a szennyezés az emberi egészségre fokozott kockázatot jelenthet.

A kőolajszármazékok, szénhidrogén-komponensek (TPH, BTEX, PAH) ökoszisztémára és emberre gyakorolt káros hatásai eltérőek: vannak enyhén toxikus, már kis mennyiségben mérgező, mutagén, rákkeltő és magzatkárosító komponensei. A szénhidrogének belélegezve, lenyelve tüdőkárosodást, gyomor-bélrendszeri tüneteket, súlyos máj- és vesekárosodást, szívritmuszavarokat, idegrendszeri tüneteket, illetve rákot is okozhatnak.

A különböző nehézfémek is eltérő kockázatúak: az ólomnak való folyamatos kitettség a vörösvértestek pusztulását és idegrendszeri károsodást okoz, a kadmium rákkeltő és hormonkárosító, a csontok elváltozását okozhatja. A talajvízben kiugróan nagy mennyiségben észlelt króm(VI) rákkeltő hatású. Az arzén mérgező és rákkeltő.

Mik a tennivalók, és mennyire sürgős a beavatkozás?

A három szinten – talaj, felszín alatti víz, karsztvízrendszer – jelen lévő szennyező anyagok miatt sürgősen kármentesíteni kell [4] a területet. A szennyezett talajt el kell távolítani, elszállítani vagy helyben kezelni. A talajcserét követően a teljes munkagödröt és a talajvizet meg kell tisztítani. Ehhez a talajvizet folyamatosan ki kell termelni és tisztítórendszerre vezetni.

A cég története és átalakulásai

Az egykori Bakony Művek Rt. [5] Veszprém legnagyobb iparvállalata volt. Jogelődje 1938-ban alakult Magyar Lőszerművek Rt. néven, főként gyalogsági lőszerek gyártására specializálódott. 1949-ben a céget államosították, és Fémfeldolgozó Vállalat néven működött tovább, ahol részben hadiipari cikkeket, részben fémtömegcikkeket gyártottak.

1968-ban ismét névváltásra került sor, ekkor a cég neve Bakony Fém- és Elektromoskészülék Művek lett, és különböző közúti gépjármű-villamossági cikkek is megjelentek a gyártási palettán: feszültségszabályozót, gyújtáskapcsolót, komplex ablaktörlőt, később pedig gyújtógyertyát szállítottak a Zsiguli, a Polski Fiat, a Moszkvics személygépkocsikhoz, valamint a Kamaz teherautókhoz a szovjet piac, továbbá más szocialista országok számára. A veszprémi központ mellett hét másik üzem (Devecser, Dudar, Kerta, Keszthely, Mezőlak, Tapolca, Várpalota) jött létre. [6] Velük együtt a foglalkoztatottak száma az 5000 főt is meghaladta.

Az 1970-es évektől a Volga Autógyárral való együttműködés kapcsán a sorozatgyártással a szennyezés mértéke nőtt: a felhasznált veszélyes anyagok (olaj, benzin, triklóretilén, galvanizálási segédanyagok) helytelen tárolása, kiömlése, az aknák és az ipari csatornák sérülése növelte a környezeti károkat.

A cég bevételeinek közel fele a rendszerváltást követően is az orosz piacról származott. Az 1998-as orosz válság miatt a gyár működése ellehetetlenülni látszott. A cég a Ford, a Suzuki, az Opel, a GM, majd a BMW, a Mercedes és a Volkswagen beszállítójává vált, majd az autóalkatrész-piacon túlra is terjeszkedett: különböző fém alkatrészeket szállított a HP és a Philips számára, valamint hűtőalkatrészeket az Elektroluxnak. Ezek az újítások számos drága fejlesztést igényeltek, így a cég veszteséges maradt.

A súlyos anyagi helyzet miatt a Bakony Művek Rt. eladta ingatlanjait, amelyek a Skoglund Holding Zrt.-n és a Sasad Kft.-n keresztül 2007-ben, illetve 2008-ban a V-Park Ingatlanforgalmazó Kft. tulajdonába kerültek, amely az akkor ismert és feltárt környezeti károk rendezését átvállalta ezen ingatlanok esetében. [7] A szennyezés nem csak a V-Park Kft. területeire terjed ki, a talajvíz esetében a Skicc Kft.-t és a Flexmont Kft.-t is érinti. Időközben a Bakony Művek Rt. felszámolási eljárás alá került, tevékenységét befejezte, majd 2009-ben jogutód nélkül megszűnt.

Vonatkozó határértékek

6/2009. (IV. 14.) KvVM-EüM-FVM együttes rendelet a földtani közeg és a felszín alatti víz szennyezéssel szembeni védelméhez szükséges határértékekről és a szennyezések méréséről – irányadó a talaj- és talajvíz méréseknél.

Kútvízméréseknél: 201/2001. (X. 25.) Korm. rendelet az ivóvíz minőségi követelményeiről és az ellenőrzés rendjéről.

További információ a mérésekről, valamint a szennyező anyagokról, azok egészségügyi és környezeti hatásairól

A 2010. márciusi keltezésű, Vidra Kft. által készített tényfeltárási záródokumentáció [1] [2][3] alapján:

Talajban

 • PAH-vegyületekből 39,9 mg/kg-ot mértek, amely közel negyvenszerese a határértéknek (1 mg/kg).

 • króm: nagyobb mennyiségben toxikus; a 2010. márciusi mérés szerint 84 mg/kg, amely meghaladja a határértéket (75 mg/kg).

 • nikkel: lehetséges rákkeltő anyag; helyenként több, mint négyszerese (127 mg/kg) a megengedett határértéknek (40 mg/kg).

 • arzén: rákkeltő anyag; helyenként több, mint kétszerese (33 mg/kg) a határértéknek (15 mg/kg).

 • kadmium: rákkeltő anyag, amely károsítja a vesét, a májat és a csontokat, emellett megzavarja a hormonrendszer és az immunrendszer működését; helyenként közel ötszöröse (4,9 mg/kg) a határértéknek (1 mg/kg).

 • bárium: az emésztőrendszert, a csontvelőt és az idegrendszert károsítja; helyenként közel kétszerese (459 mg/kg) a határértéknek (250 mg/kg).

Talajvízben

 • a talajvízben mért krómtartalom (1070 µg/l) több, mint hússzorosa a határértéknek (50 µg/l).

 • króm VI.: daganatkeltő, mérgező anyag; értéke 1070 µg/l, amely a határérték (10 µg/l) több mint százszorosa.

 • bór: nagy mennyiségben mérgező; 1290 µg/l, amely a határérték (500 µg/l) több mint kétszerese.

 • ólom: idegméreg, sejtméreg, amely az emberi szervezetbe bejutva kiszorít egyéb, létfontosságú fémeket, és nagyobb adagban ólommérgezést okoz; 76,1 µg/l, amely a határérték (10 µg/l) több mint hétszerese.

 • BTEX-vegyületek közül a benzol: rákkeltő; 2390 µg/l, ami a határérték (1 µg/l) több mint kétezerszerese!

 • toluol: irritáló és magzatkárosító hatású, tűzveszélyes anyag; 31 000 µg/l, amely a határérték (20 µg/l) több mint ezerötszázszorosa.

 • etil-benzol: károsítja az idegrendszert; 935 µg/l, ami a határérték (20 µg/l) közel ötvenszerese.

 • xiolok: károsítják a májat, a veséket, a tüdőt és az idegrendszert; 5610 µg/l, amely a határérték (20 µg/l) közel háromszázszorosa.

 • TPH: ásványolaj szénhidrogének; 7960 µg/l, ami a határérték (100 µg/l) közel nyolcvanszorosa.

 • naftalin: a vörösvértesteket károsítja; 161 µg/l,  amely a határérték (2 µg/l) több,, mint nyolcvanszorosa.

 • diklór-etilén: nagy mennyiségben mérgező; 3200 µg/l, ami a határérték (10 µg/l) több, mint háromszázszorosa.

 • triklór-etilén: rákkeltő és mutagén hatású vegyi anyag; 4600 µg/l, amely a határérték (10 µg/l) több, mint négyszázszorosa.

 • kloroform: rákkeltő; 17,2 µg/l, ami a határérték (5 µg/l) több,, mint háromszorosa.

 • tetraklór-etilén: rákkeltő anyag, amely károsítja a központi idegrendszert; 39,6 µg/l, amely a határérték (10 µg/l) közel négyszerese.

 • vinil-klorid: rákkeltő; 21,8 µg/l, ami a határérték (0,5 µg/l) több,, mint negyvenszerese.

Karsztvízben

 • diklór-etilén: nagy mennyiségben mérgező; 606 µg/l, amely a határérték (10 µg/l) több mint hatvanszorosa.

 • kloroform: rákkeltő; 6,6 µg/l, ami szintén meghaladja a 5 µg/l határértéket.

 • triklór-etilén: rákkeltő és mutagén hatású vegyi anyag; 4000 µg/l, amely a határérték (10 µg/l) negyvenszerese.

 • tetraklór-etilén: rákkeltő anyag, amely károsítja a központi idegrendszert; 63 µg/l, ami a határérték (10 µg/l) több mint hatszorosa.

 • króm(VI): 39 µg/l, amely a határérték (10 µg/l) közel négyszerese.

 • molibdén: nagyobb mennyiségben mérgező anyag; 134 µg/l, ami a határérték (20 µg/l) közel hétszerese.

A 2009–2011 között a szennyező  anyagok koncentrációja és kiterjedése jelentősen csökkent.

A V-Park Kft. a csererdei telephely (Veszprém) 8709., 8710., 8711. helyrajzi számú ingatlanai esetében kármentesítésre volt kötelezve a 2007-2008-ig feltárt szennyeződések kapcsán. A munkát 2011. év elején  a 8709. hrsz. ingatlanon, az NA-7 és NA-9 jelű fúrások környezetében kb. 1300+450 m3 talaj és földtani közeg kitermelésével meg is kezdték. Ez a kármentesítés azonban csak egy részét jelenti a szennyezett területnek. Az újonnan feltárt szennyezésért a V-Park Kft. nem felelős, így a jelenlegi szennyező  anyagok pontos ismeretének érdekében az újabb teljes körű tényfeltárásért, a beavatkozási terv készítéséért, majd a terület kármentesítéséért az állam felelős.

Volt-e dokumentumokkal igazolható kármentesítés?

A Bakony Művek Rt. az Ökoplan 97’ Környezetvédelmi Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. által behatárolt területeken 2000–2001 között talajcserét végzett, [4] majd 2003-ban megszüntette a környezetszennyező technológiákat, az épületeket részben mentesítette.

2001–2005 között a nehézfémmel, illetve olajjal szennyezett talajok egy részének kitermelése, elszállítása megtörtént.

2001–2005 között az Elgoscar 2000 Kft. hidraulikus mentesítő rendszert üzemeltetett, a beavatkozás azonban nem volt eredményes, a szennyezés nem csökkent.

2010 júliusától a V-Park Kft. saját beruházásban megkezdte a kármentesítés műszaki  előkészítését, a műszaki beavatkozási tervet és a vízjogi létesítési engedélyezéshez szükséges engedélyezési tervek elkészítését.

2011. év elején 1300+450 m³ talaj kitermelése és ideiglenes deponálása megtörtént. [8]

Hatósági és egyéb mérési eredmények

 • 1998. március–június között az Ökoplan ’97 Kft. teljes környezetvédelmi felülvizsgálatot végzett, 1999. augusztusában pedig elvégezte a feltárt szennyeződések lehatárolását is.
 • 2001-ben a Bio-Gen Alkalmazott Talajbiológiai Kutató Kft. készített záródokumentációt az olajszennyeződés talajcserével történő felszámolásáról.
  2003 februárjában és 2004 januárjában az Elgoscar 2000 Kft. adott le jelentést a monitoring vizsgálatokról.
 • A nehézfém-szennyeződés elhárításáról műszaki beavatkozási tervet készített a CEVA Magyarország Környezetvédelmi és Környezetbiztonsági Kft.
 • 2004 májusában és 2004 decemberében a Naturaqua Kft. készített részletes tényfeltárási záródokumentációt, illetve műszaki beavatkozási tervet.
 • 2010 márciusában és szeptemberében a Vidra Kft. adott le tényfeltárási záródokumentációt.

Milyen hatósági intézkedések voltak?

 • 2009. július 31-i határidővel a Felügyelőség beavatkozásra kötelezte a Bakony Művek Rt.-t, de a cég közben felszámolás alá került.

 • A 2010-es Vidra Kft. által készített záródokumentációt a Felügyelőség szakmai szempontok miatt nem fogadta el, hiánypótlást kért a szennyezettség mértékének tisztázására.

 • 2010. december 14-én a Felügyelőség közmeghallgatást tartott kármentesítés tárgyban.

 • A V-Park Kft bizonyítási indítványt terjesztett elő, kérte a Felügyelőséget, hogy vonjon be szakhatóságokat, környezetvédelemmel kapcsolatos állami szervezeteket, akik megvizsgálják a rendelkezésre álló dokumentumokat. A Felügyelőség a javasolt bizonyítási indítványt elutasította szakmai indokokra hivatkozva, a részletes tényfeltárás megismétlésére kötelezte a V-Park Kft.-t. A határozat ellen a V-Park Kft. fellebbezett, nem ismerte el felelősségét az újonnan feltárt szennyezésekért. A fellebbezés alapján a másodfokú hatóság új kivizsgálásra kötelezte a Felügyelőséget.

 • A Felügyelőség helyszíni szemlét [6] tartott, ez alapján megállapították, hogy az újonnan feltárt szennyeződésekért a V-Park Kft. nem felelős. Ennek értelmében a környezet védelméről szóló 1995. évi LIII. törvény értelmében a kármentesítés állami felelősségi körbe tartozik.

 • Veszprém 2015-2020-as Környezetvédelmi Programja szerint [9] megállapítást nyert, hogy a kármentesítés  állami  felelősségi  körbe  tartozik. Arról azonban  még  nem született  döntés, hogy  melyik  állami  szervezetnek  kell  irányítania  a kármentesítési munkálatokat.

Egyéb fontos információk

2016 szeptemberében Kész Zoltán független országgyűlési képviselő levelet írt az
Országgyűlés elnökének, „Mikor történik meg az egykori Bakony Művek Rt. veszprémi 
telephelyének kármentesítése?” címmel.

Hivatkozások

[1] Veszprém, volt Bakony Művek területe – Tényfeltárási záródokumentáció 1-20 oldal, Vidra Környezetgazdálkodási Kft., 2010. március
http://www.greenpeace.org/hungary/Global/hungary/kampanyok/vegyi/mergezett_orokseg/Veszpr%c3%a9m_Bakony/20_t%c3%a9nyfelt%c3%a1r%c3%a1si%20z%c3%a1r%c3%b3dokument%c3%a1ci%c3%b3%202010%20m%c3%a1rcius_1_20.pdf

[2] Veszprém, volt Bakony Művek területe  – Tényfeltárási záródokumentáció 21-47 oldal, Vidra Környezetgazdálkodási Kft., 2010. március
http://www.greenpeace.org/hungary/Global/hungary/kampanyok/vegyi/mergezett_orokseg/Veszpr%c3%a9m_Bakony/20_t%c3%a9nyfelt%c3%a1r%c3%a1si%20z%c3%a1r%c3%b3dokument%c3%a1ci%c3%b3%202010%20m%c3%a1rcius_21_47.pdf

[3] Veszprém, volt Bakony Művek területe – Tényfeltárási záródokumentáció 47-57 oldal, Vidra Környezetgazdálkodási Kft., 2010. március
http://www.greenpeace.org/hungary/Global/hungary/kampanyok/vegyi/mergezett_orokseg/Veszpr%c3%a9m_Bakony/20_t%c3%a9nyfelt%c3%a1r%c3%a1si%20z%c3%a1r%c3%b3dokument%c3%a1ci%c3%b3%202010%20m%c3%a1rcius_47_57.pdf

[4] Veszprém, volt Bakony Művek területén engedélyezett műszaki beavatkozás módosítása, Vidra Kft., 2010. szeptember
http://www.greenpeace.org/hungary/Global/hungary/kampanyok/vegyi/mergezett_orokseg/Veszpr%c3%a9m_Bakony/24_beavatkoz%c3%a1s%20m%c3%b3dos%c3%adt%c3%a1sa%202010%20szeptember.pdf

[5] Ki mit gyárt – Bakony Fém és Elektromoskészülék Művek, Veszprém – www.veterankerekpar.gportal.hu, 2013. március 19.
http://veterankerekpar.gportal.hu/gindex.php?pg=33099188&postid=1001262

[6] Darabolják a Bakony Műveket – www.mno.hu, 2006. augusztus 31.
https://mno.hu/migr_1834/daraboljak-a-bakony-muveket-493716

[7] A Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség 21172/13 számú határozata, 2013. március
http://www.greenpeace.org/hungary/Global/hungary/kampanyok/vegyi/mergezett_orokseg/Veszpr%c3%a9m_Bakony/17_21172-2013.pdf

[8] Talajvizsgálatok NA-7, Edicon Kft, 2011 március
http://www.greenpeace.org/hungary/Global/hungary/kampanyok/vegyi/mergezett_orokseg/Veszpr%c3%a9m_Bakony/28_Talajvizsg%c3%a1latok%20NA-7%202011%20m%c3%a1rcius.pdf

[9] Előterjesztés a Területfejlesztési, Területrendezési és Gazdasági Bizottság 2015. február 12-i ülésére – www.veszpremmegye.hu, 2014. december 2.
veszpremmegye.hu/letoltesek/bizottsagok/2015/terfejl0212_48.pdf