Oldal kiválasztása

Méregmentes Magyarországot!

A kolontári vörösiszap-katasztrófa, majd a budapesti Illatos úti hordók körüli botrány óta minduntalan felmerül a kérdés: hány ilyen elszennyezett terület, időzített vegyi bomba van még az országban?

A Greenpeace Magyarország évek óta tárja fel ezeket a területeket. Balassagyarmattól Kiskunhalasig több tucat súlyos esetet találtunk.

A budapesti Illatos úton például 2000-3000 tonna, többnyire veszélyes vegyi anyag állt gazdátlanul éveken át.

A területen korábban többek között DDT-t gyártottak, és rákkeltő benzolt használtak nagy mennyiségben. Ezek a szerek a talajba és a talajvízbe jutottak, kockáztatva a környékbeli lakosok tízezreinek egészségét. Kampányunknak is köszönhetően végül 2016-ban a hatóságok elszállították és megsemmisítették a vegyszeres hordókat.

Követeld velünk együtt, hogy az ilyen ügyekben többé ne kelljen ennyit várni!

Szüntessük meg az elfeledett méreglerakókat, és fizessenek a szennyezők a mérgek eltakarításáért!

  • A mérgeket mindig azonnal távolítsák el, mielőtt még a környezetbe jutna a szennyezés – akkor is, ha még nem zárultak le a jogi eljárások az üggyel kapcsolatban. A kármentesítés költségeit pedig utólag hajtsák be a felelősökön.
  • Kötelezzék előzetes pénzügyi garanciák vállalására a veszélyes anyagokkal és hulladékokkal dolgozó vállalatokat, hogy a jövőben ne az adófizetők pénzén kelljen feltakarítani az esetleges szennyezést!
Méregmentes Magyarországot - Greenpeace

Arra kérjük a magyar kormányt, hozzon törvényt arról:

1. Egy-egy elhagyatott veszélyesanyag-tároló vagy veszélyeshulladék-lerakó észlelésekor a hatóságok azonnal intézkedjenek a vegyi anyagok, hulladékok elszállításáról és kezeléséről – annak érdekében, hogy ne jusson ki a szennyezés a környezetbe, tovább növelve a károkat. A költségeket utólag hajtsák be a szennyezés felelősein.

2. A veszélyes anyagokkal, hulladékokkal dolgozó vállalatok nyújtsanak előzetes pénzügyi garanciákat, hogy baleset vagy csőd esetén azonnal legyen fedezet a helyreállításra és a szennyezések megelőzésére.