Oldal kiválasztása

Klímaválság van. Foglalkozz vele, tegyél ellene, és vegyél rá másokat, hogy ők is cselekedjenek.

A legfrissebb kutatások szerint alig több mint tíz évünk van cselekedni, hogy a Föld felmelegedését megállítsuk 1,5℃-nál. Ha így folytatjuk, 1 millió faj pusztulhat ki. Mindez saját életfeltételeinket sodorja veszélybe. Hatalmas tehát a felelősségünk – mindannyiunknak –, hogy sürgősen cselekedjünk.

Szerencsére egyre többen vagyunk, akik ki is állnak a bolygónk védelmében, a tiszta vízért, levegőért, talajért, az erdők és az óceánok védelméért. A saját otthonunkról van szó, a Földről, amire nem csak nekünk, de az utánunk jövő generációknak is szüksége van.

Az alábbi pár blogcikk abban segít, hogy tájékozódj, mi a helyzet, és mit lehet tenni annak érdekében, hogy elkerüljük a klímaváltozás és a napjainkban már zajló fajkihalási hullám katasztrofális hatásait. Mind egyéni, mind rendszerszinten rengeteg teendőnk van. A jó hír, hogy mi lehetünk a változás, ha úgy döntünk, hogy nem a probléma, hanem a megoldás részei szeretnénk lenni.

Klímaválság vagy klímakatasztrófa?

Klímaváltozás, klímaválság, klímavészhelyzet, klímasztrájk, klíma-klíma-klíma… dől ránk rengeteg csatornán. Mi a helyzet? Van-e klímaváltozás, mi okozza, és milyen hatásokkal számolhatunk?

Olvass tovább…

Mit tehetek (még) a klímaváltozás ellen?!

Mi van az egyéni felelősségvállaláson túl? Mára elértük az egyéni cselekvés korlátait. Azonnali, és nagyságrendekkel nagyobb eredményeket hozó lépésekre van szükség. Mit tehetek ezért én?

Olvass tovább…

Tehetek én is a klímaváltozás ellen?

A klímaváltozás mindannyiunk felelőssége: így vagy úgy, de mindannyian hozzájárulunk. Mindenkinek tenni kell azért, hogy megfékezzük a hatásait. A jó hír, hogy számos lehetőségünk van klímalábnyomunk gyors, érdemi csökkentésére.

Olvass tovább…

A klímavészhelyzet felismerése mentheti meg a jövőnket?

Klímavészhelyzet és tömeges fajkihalás korában élünk. A túlélésre csak akkor van esélyünk, ha eddig példátlan szintű globális együttműködés indul be kormányok, nagyvállalatok és köztünk, emberek közt. Eddig soha nem látott erejű mozgalmak indultak a Föld védelmében. Világszerte fiatalok milliói mentek utcára azonnali, bátor lépéseket követelve a döntéshozóktól – hazai és nemzetközi szinten egyaránt. Talán épp az ökológiai válság felismerése fogja előre mozdítani a bolygó védelmét?

Olvass tovább…

Apokalipszis most?

Apokaliptikus víziók, katasztrófafilmes képek. Tényleg ennyire súlyos a helyzet? Mennyire kell félnünk a klímaváltozástól, és van-e a megoldás? Milyen vállalásokat tehet Magyarország?

Olvass tovább…

ENSZ klímacsúcs: az emberiség 10 éves kihívása a klímavédelem

Bolygónk az ökológiai katasztrófa küszöbén áll. Az elmúlt négy év a valaha mért négy legforróbb év volt. A bolygó felmelegedése és az ahhoz kapcsolódó sokrétegű környezeti krízis nem a jövőben bekövetkező rémkép, hanem mindennapjaink jól érzékelhető és megdöbbentő valósága. „Mi vagyunk az első generáció, amelyik megtapasztalja a klímaváltozás következményeit, és az utolsó, amelyik változtathat annak menetén.” De megmentjük-e magunkat?

Olvass tovább…

A Z-generáció klímaharca

Greta Thunberg globálisra nőtt mozgalma Magyarországra is megérkezett. Épp itt volt az ideje. Alig 10 évünk van megmenteni a bolygót.

Olvass tovább…