Több mint 2600 növényt ültetettünk Esztergomban

A jövő zöld városa-kampányunk eddigi legnagyobb ültetésének keretében összesen 1500 facsemetét, 1100 évelőt és 6 fát ültettünk Esztergomban. Az önkénteseinkből és helyi lakosokból álló csapat egy különleges ökológiai értéket képviselő, 150 négyzetméteres bio-diverz évelőággyal és magas kőrisekkel zöldítette a belvárost, a kertvárosban pedig egy használaton kívüli területen csertölgy-, mezeijuhar- és vadkörtecsemetékkel tettük le egy értékes zöldterület alapjait. Ha Esztergomban jársz, mindenképp nézd meg, hogyan cseperednek!

Hónapok óta azon dolgozunk, hogy egy hatalmas közösségi esemény keretében nagyszámú növényt tudjunk elültetni egy olyan mintaprojekt keretében, ami megmutatja, hogy igenis lehet közösségi erőből valódi zöldterület-fejlesztést megvalósítani egy nagyobb magyar városban. Közösségi adományokból, önkéntesek segítségével tettünk egy nagy lépést azért, hogy Esztergom még élhetőbb és szebb város legyen. Ezzel arra kívántuk felhívni a figyelmet: ha a városaink zöldítéséért aktívan tenni akaró állampolgárok összefognak, hatalmas eredményeket tudnak elérni! Abban bízunk, ezzel gazdagítottuk annak a számos kezdeményezésnek a sorát, ami reményt ad mindannyiuknak.

Szinte pont egy éve indítottuk útjára ötpontos szakmai kiáltványunkat a városi zöldterületek védelmében, amihez azóta több száz szakmai szervezet, szakember és több mint 16 ezer magánszemély csatlakozott. Hiszünk abban, hogy minden magyar embernek joga van az egészséges és tiszta környezethez; ehhez pedig elengedhetetlen a megfelelő minőségű és nagyságú zöldterület városainkban. Úgy gondoljuk, hogy rendszerszintű változásra van szükség, hiszen például a budapestiekhez képest a bécsi lakosokra másfélszer annyi zöldfelület jut fejenként. És ugyanígy minden hazai városban érdemes lenne a fontosságának megfelelően kezelni közparkjaink, fasoraink és zöldfelületeink sorsát!

Nemcsak a meglévő zöldfelületeink védelme és megfelelő gondozása fontos, hanem szükség van új közparkok, közkertek, fasorok és más értékes zöldfelületek kialakítására is. Álláspontunk szerint ehhez országos, rendszerszintű törvényi változtatásokra, aktív önkormányzati munkára van szükség. Azonban mi, aktív lakosok is sokat tehetünk azért, hogy élhetőbb városokban éljünk!

A jövő zöld városa eddigi támogatóinak, önkénteseinknek, Esztergom önkormányzatának és a helyi lakosoknak köszönhetően tettünk egy lépést annak érdekében, hogy bebizonyítsuk: együtt képesek vagyunk arra, hogy valódi változásokat érjünk el!

Három helyszín, három különböző ökológiai érték

Sok előkészítést követően múlt hét szombaton több tucat segítővel, egy nap alatt több mint 2600 növényt ültettünk el három helyszínen Esztergomban. A terepbejárások, tervezések meg is hozták a gyümölcsüket: a hosszú nap végére elégedetten nézhettük a végeredményt. Egy csodálatos biodiverz évelőágyás, hat magas kőris és 1500 facsemete talált új otthonra, nektek köszönhetően!

A belvárosban egy különleges ökológiai értéket képviselő biodiverz évelőágyat ültetettünk. Összesen ezeregyszáz évelő teszi szebbé és értékesebbé ezt a területet: főleg őshonos növényekből olyan változatos összetételű évelőegyüttest terveztettük meg szakemberekkel, amelyek a helyi élővilág számára is fontos javulást hoznak.

A rovarok számára különös jelentőségűek az ilyen változatos szigetek, hiszen megfelelő élőhelyet és táplálékot biztosítanak számukra. Ráadásul olyan város- és szárazságtűrő, többnyire őshonos fajokat választottunk, melyek a helyi viszonyokhoz jól alkalmazkodnak, így nem szükséges a költséges és munkaigényes folyamatos karbantartásuk. A látvány magáért beszél: bár sok növény csak tavasszal hoz színes virágokat, már most, ősszel is gyönyörű látványt nyújt!

Nem messze az előző helyszíntől, egy belvárosi áruház közelében hat darab, többször iskolázott magas kőrist ültettünk. A magas kőris Európa erdeiben nagyon sokfelé megtalálható: ott van a folyópartokon, de jól bírja a sziklás, köves hegyoldalakat is. Ráadásul a szárazságot és a magas sótartalmat is elviseli: ez magyarázza, hogy a városi faültetések kedvelt faja. Megfelelő előkészítéssel és gondos locsolással több évtizedig díszítheti majd ezt a forgalmas közterületet.

A kertvárosba pedig ezerötszáz facsemetét ültettünk: a Sátorkői úton mezei juhar, csertölgy és vadkörte állomány fogja javítani a környékbeli lakosok életminőségét. Ennek a hatásai évtizedes távlatban is érzékelhetőek: csökken a környék zajterhelése, emellett a nyári hőhullámok és a szmog elleni védekezésben is érezhető javulást hoznak. Csak őshonos fajokat ültetünk, amelyek a hazai rovarok és madarak számára is élőhelyet biztosítanak. Ezek ráadásul olyan szárazságtűrő növények, melyek a városi körülmények között is megélnek.

A facsemeték ültetésével kitartó munkával naplementéig pont végeztünk. A csapattal megbeszéltük, hogy pár év múlva ugyanitt találkozunk és megnézzük, hogy cseperednek a csertölgyek, mezei juharok és vackorok.

A jövő zöld városa kezdeményezésünk keretében eddig Nyáregyházán az Öko-Oviban, a budapesti Rogers iskolában, Pozsonyi úton és Gödöllőn a Waldorf iskolában, múlt héten pedig a főváros szívében, az Erzsébet téren ültettük el a legértékesebb belvárosi fánkat, a páfrányfenyőt. A mostani ültetéssekkel már összesen több, mint 3000 növényt ültettünk el nektek köszönhetően. Segítsetek, hogy teljesíthessük a célkitűzésünk és 3500 növénnyel tegyük zöldebbé környezetünket!

A városi parkok és fasorok mindannyiunk egészségét és közérzetét befolyásolják. Védelmük mindannyiunk közös érdeke! Csatlakozz ahhoz a több mint 16 ezer emberhez, aki aláírta petíciónkat!