Iskolaudvarokat zöldítettünk a tanulókkal együtt!

Az elmúlt két hétvégén több száz évelőt, több tucat cserjét és nyolc iskolakerti fát ültettünk el, két helyszínen. Egy fővárosi és egy gödöllői iskolában, a gyerekek bevonásával zöldítettük az iskolakerteket. Nem csak mi gazdagodtunk maradandó élménnyel, hanem a gyerekek környezetét is alakítottuk.

A Gödöllői Waldorf-iskolában az igazgatóval együtt ültettünk

Nem is olyan régen a Gödöllői-dombság egyik jellegzetes növénytársulása a kislevelű hársas-tölgyes volt, ami azt jelenti, hogy sok hársfa élt a közeli erdőkben. Sajnos mára alig maradt belőlük: amerikai eredetű akácok foglalták el a helyüket. De a környékbeli erdők története alapján biztosak vagyunk benne, hogy a gödöllői iskolaudvaron a most elültetett hársfák jól fogják érezni magukat. A fafajok kiválasztásánál mindig ügyelünk arra, hogy ne csak szép, de ökológiai értelemben is értékes növényekkel gazdagítsuk a környezetünket. Így esett a választás a kislevelű hársra.

A hatalmas iskolaudvarban összesen négy, háromméteres őshonos hársfát ültettünk el. Ebben az iskolában a gyerekek kertépítészet-órán is részt vesznek A nyolcadikos osztállyal ennek az órának a keretében találkoztunk: amíg az órát tartó igazgató és a három fiú az ültetésben segített nekünk, addig a lányok gondozták a haszonnövényeket, majd pórázon legeltették a kecskéket és a bárányt. A srácok nagyon ügyesen segítettek nekünk, látszott rajtuk, hogy nem először került a kezükbe kerti szerszám: évről évre más kertépítészeti feladatot kapnak. Amíg az iskolaudvar hátuljában lévő istállótrágyát lapátoltuk, megtudtam, hogy kivit is ültettek még hatodikosokként, és már alig várják, hogy gyümölcs is teremjen rajta.

Köszönjük a Gödöllői Waldorf Általános Iskolának, hogy kiemelkedően nagy segítséget nyújtottak: a kertművelő oktatás keretében kitűnően előkészítették az ültetést. Számunkra egyértelmű volt, hogy érdemes az iskola keretei között nagy hangsúlyt fektetni a hasonló foglalkozásokra: a faültetés a környezettudatosság természetes velejárója!

A múlt hétvégén összesen több mint 370 növényt ültettünk

A Rogers Óvoda és Általános Iskola növendékeivel együtt több mint 350 növényt ültettünk el: sok-sok évelő növény, galagonya, húsos som, mogyoró bokor, két mezei juhar és két hársfa szépíti az iskolaudvart!

Pénteken az irodából indultunk el pár lelkes munkatársammal, hogy előkészítsük a terepet a szombati nagy ültetésre, amikor a szüreti mulatság részeként a gyerekek bevonásával ültettünk növényeket. A hatalmas esőzés sem tántorított minket vissza: 4 fának készítettünk elő 1 köbméteres ültetőgödröt, 20 bokornak ültetőárkot, és összesen 350 évelőnek virágágyást.

Ebben az iskola tanárai és a szülői közösség tagjai is segítségünkre voltak, így a tervezettnél több munkát is elvégeztünk. Az előkészítést követően a cserjéket, valamint két fát el is ültettünk. Másnapra csak a legkellemesebb része maradt az ültetésnek!

Másnap az iskola lépcsőjén összegyűlt az összes fiatal elsőtől nyolcadik osztályig. Körülbelül 180 gyermek előtt mondtam el, hogy a mi szakkörünknél mit tudnak kipróbálni: díszkáposzta és hagymás évelő ültetésére lehetett nálam jelentkezni. A lelkes csapat rögtön kapott is a lehetőségen: csillogó szemű, érdeklődő gyerekek jelentkeztek nálunk az udvaron, készen az ültetésre.

A segítségükkel először 100 díszkáposztát ültettünk el, majd 250 hagymás évelőt dugtunk a földbe, amik majd tavasszal díszítik az iskolaudvart.

Önkénteseink, munkatársaink és a diákok mellett velünk vannak támogatóink is, akik korábban fák örökbefogadásával, most pedig elültetésükkel is segítik a munkánkat. Köszönjük!

Légy részese te is a változásnak, segítsd munkánkat egy növény örökbefogadásával!
https://jovovarosa.hu Köszönjük!

Fotó: Dörgő Zsuzsi, Katkó Blanka