Ültettünk a Pozsonyi úton

Újabb növényeket ültettünk! Ezúttal Budapest belvárosának egy sűrűn lakott területét varázsoltuk kicsit zöldebbé. Önkénteseink és munkatársaink hozták rendbe és virágoztatták fel a Jászai Mari tér közelében található parcellákat, több mint 150 évelő növény elültetésével. Köszönjük nektek, hogy A jövő zöld városa-kampány támogatásával lehetővé tettétek ezt!

A jövő zöld városa-kampány kapcsán hónapok óta készítjük elő az ültetéseket, rengeteg megbeszélésen, tervezésen és előkészítésen vagyunk túl. Leírhatatlan élmény, amikor ezek szép lassan végre meg is valósulnak! Látni az eredményt, ahogy a Ti támogatásotokkal egy-egy kis zöld szigetet tudunk varázsolni a betondzsungelbe. Az első ültetés során a Pest megyei nyáregyházai Napsugár Óvoda ökoovijában jártunk, most pedig a főváros 13. kerületében, Angyalföldön mutattuk be, mennyi mindent tudunk tenni a segítségetekkel azért, hogy kellemesebb környezetben élhessünk.

Hétfőn munka után ezért felkaptuk a gumicsizmát és a kesztyűt, és nekiláttunk a két, több tíz négyzetméteres ágyás előkészítésének. Nincs is jobb, mint egy kis munka utáni testmozgás! A területre ráfért a karbantartás: elképesztő mennyiségű cigicsikk és kutyaürülék volt a száraz talajon – pedig ez budapesti viszonylatban rendezettebb környéknek számít. Nemhiába: ha az emberek azt látják, a terület értéktelen, nem is vigyáznak rá.

Pont ezért fontos, hogy együtt megtegyük az első lépéseket! A terület rendbehozatala után felástuk a talajt, kicsit megforgattuk, beszórtuk a kerülettől kapott szürkemarhatrágyával és a talaj nedvességtartalmát javító természetes kókusztéglával, majd jól eldolgoztuk. Azt a pár futónövényt és cserjét, ami még életben maradt, rendbehoztuk – a rosszabb állapotban lévőket pedig visszanyestük, és előkészítettük őket arra, hogy máshol új otthont találjunk nekik.

A kerület AngyalZÖLD programja keretében sok segítséget kaptunk: a szerszámok mellett, a keletkezett hulladék elszállítását is ők intézték, sőt tippeket is kaptunk a kerület lelkes szakemberétől: „úgy tűnik, a futórózsa itt nem érzi jól magát, inkább ültessük át őket máshová”.

A két kis zöld sziget mellet egy-egy üzlet tulajdonosával és dolgozóival megbeszéltük: ők majd öntözik, nevelgetik a növényeket – már az ültetésnél is segítettek minket öntözővízzel.

 

A környék lakói is nagyon szívükön viselik a környék növényeit. Egy idősebb hölgy már saját pénzén ültetett egy tucat cserjét a területre! Vele megbeszéltük, hogy azokat is egy kicsit rendbehozzuk, adunk nekik egy kis tápanyagot – és persze egy csomó lakótársat is: összesen 150 darab kis meténg, árnyékliliom, szellőrózsa és tűzeső formájában. A hölgy azt mondta, újra kedvet kapott, a mellette lévő ágyásba még több növényt fog ültetni, megbeszéli a lakókkal… ilyen, amikor a veletek közös aktivitásunk másokat is arra ösztönöz, tegyenek a környezetükért!

Rengetegen megállták megkérdezni, kik vagyunk és min ügyködünk. Mikor elmeséltük, mindenki nagy örömmel fogadott minket. Kivétel nélkül azt mondták, ráfér a környékre még egy kis zöldítés, és hogy rendkívül örülnek a kezdeményezésnek. Egy másik idősebb hölgy azt mondta, bárcsak megállna az esztelen fakivágás, és inkább városszerte ültetésbe kezdenének… Mi pont ezen dolgozunk! Az irodánkban azon, hogy sikerüljön megakadályozni az olyan esztelen beruházásokat, amelyek fák százait ítélnék halálra az amúgyis szürke városainkban; hogy olyan szakmai tanácsokat adjunk az önkormányzatoknak, amelyek révén ők is tudnak tenni a városi zöldterületek védelme érdekében. Most, az irodán kívül pedig azon, hogy országszerte 3500 növényt ültethessünk!

Ma újra elsétáltam a virágágyások mellett… leírhatatlan. Remélem, még sok ültetésben vehetek részt. És remélem, Ti is tesztek ezért, ahogy tudtok, ahol tudtok.

Ha szeretnéd, hogy még több helyszínen tudjunk fákat, bokrokat és virágokat ültetni országszerte, támogasd kampányunkat te is: www.jovovarosa.hu Köszönjük!