Az Év Fája

Hallottál már Az év fája kezdeményezésről? Európa-szerte több mint egy tucat ország választja meg kedvenc fáját évről évre, melyek nyertesei aztán Az év európai fája-címért küzdenek meg. Az immár 15 éves nemzetközi verseny Csehországból indult, melyen hazánk idén nyolcadik alkalommal vesz részt. Nézzük meg, miért érdemes szavazni!

A jövő zöld városa-kampány során már rengeteg szempontot bemutattunk, miért is fontosak a városi fák a városi emberek számára. Nemcsak esztétikai, hanem egészségügyi, sőt gazdasági szempontok szerint is elképesztően hasznosak. Épp ezért kell mindent megtenni azért, hogy megőrizzük, sőt fejlesszük városi zöldfelületeinket!

Minden olyan kezdeményezés nagy jelentőségű, amely felhívja a figyelmet szerény, de nélkülözhetetlen lakótársainkra. Természetesnek vesszük, hogy tiszta levegőt szívhatunk a tüdőnkbe, árnyék alá húzódhatunk a kánikula idején, és madárcsicsergés hangját hallgathatjuk… azonban ezek mind olyan környezeti tényezők, melyeket fotoszintetizáló barátainknak köszönhetünk. Itt a lehetőség, hogy kifejezzük hálánkat és tiszteletetünket – egy ilyen szimbolikus kezdeményezés formájában is!

Magyar fák Európa csúcsán

Magyarországon eddig nyolc alkalommal rendezték meg az Év Fája megmérettetést, és úgy tűnik, nincs tuti recept a győzelemre: nyert már platán, tölgy, hársfa és vadkörte is. Szerepel köztük fővárosi fa, megyeszékhelyen álló és falusi fa is. Bármilyen fa elnyerheti az első címet, ha története megfogja a szavazókat. Az sem ritka, hogy a hazai győztes aztán az európai címet is megszerezze, már három alkalommal választották a kontinens fájának hazánk fáit. A tavalyi évben ismét mi kerültünk a dobogó legfelső fokára, a bátaszéki molyhos tölgy lett a győztes.

A hatezer fős tolna megyei település büszkeségét közel háromszáz éve ültették. A fa azonban nem pusztán kora, hanem történelmi múltja miatt is érdekes. A pestisjárványt követően egy kis kápolna került tőszomszédságába, az 1956-os jeges árvíz idején a kápolna és a tölgy nyújtott menedéket a település lakóinak. A helyiek nem is felejtkeztek el a fa nyújtotta segítségről: a város lakói évről évre meglátogatják Orbán napján a molyhos tölgyet és gazdagon meglocsolják a törzsét borral, hogy a következő esztendőben is sok bor teremjen a vidéken.

Nem csoda, hogy ez a történet a kontinens csúcsára repítette a bátaszéki tölgyet! Reméljük az idei győztes is Magyarországról kerül ki.

Hős fák: a városligeti platán története

2011 óta minden évben Hős Fát is választanak, ezt a címet a sok viszontagságot szívósan kiálló egyedek kaphatják. A tavalyi évben a Liget Projekt miatt veszélybe került városligeti platán nyerte el a hős fáknak járó címet. A körülbelül 200 éves fa egyike a park első és legidősebb platánjainak, 30 méteres magasságával és közel hat méteres törzskerületével kiemelkedik a közpark fái közül. Ez a hős platán pedig nem más, mint a Jövő Zöld Városa oldal borítóképén szereplő fa. Az elképesztő nagyságú fa láttán fotós csapatunk azonnal eldöntötte, ezt a fát meg kell mutatnunk a külvilágnak, hiszen szimbolizálja mindazt, amiért mi a Greenpeace-nél küzdünk!

Idén még október 15-ig tudsz szavazni a kedvenc fádra a www.EvFaja.hu oldalon!