Fákat a tisztább levegőért!

Beszédes adat, hogy Kína után Magyarországon halnak meg a legtöbben a légszennyezés okozta légúti megbetegedések következtében. Évente több, mint 12 ezer magyar ember veszti életét a szennyezett levegő miatt – pedig könnyen megelőzhetnénk hogy minden évben egy nagyobb magyar város lakosságának megfelelő ember haljon meg. De mi lehet a szerepe ebben a fáknak, városi zöldfelületeknek?

Rémisztő adat, hogy több mint tízezer magyar kell meghalljon minden évben azért, mert nem megfelelő a hazai levegőminőség. De mi okozza ezt a szennyezettséget? Az egyik legkomolyabb szennyező egyértelműen a közlekedés – az autók kipufogója temérdek mennyiségű szennyezést juttat a levegőbe, amit mindannyian belélegzünk. Különösen sok károsanyagot bocsátanak ki a dízelautók – épp ezért javasoltuk a Fővárosnak, hogy tegyenek egyértelmű lépéseket visszaszorításukra. Azonban sajnos a kistelepülések lakói sem élveznek védettséget a légszennyezéssel szemben: fűtési szezonban az illegális tüzelőanyagok égetése következtében elképesztő mennyiségű szennyezőanyag jut a levegőbe. A fosszilis anyagok és illegális tüzelőanyagok (pl. műanyag) égetésének visszaszorítása tehát – szó szerint – életbevágóan fontos.

Emellett a városi fáknak is komoly szerepe lehetne abban, hogy visszaszorítsuk a légszennyezettség miatti halálesetek számát! A növények ugyanis a légszennyezettség enyhítésében is rendkívül hatékonynak bizonyultak. Amellett, hogy fotoszintézis útján felveszik a levegőben található szén-dioxidot számos egyéb szennyezőanyagtól is megtisztítják a levegőt.

 

A szálló por rengeteg légzőszervi megbetegedés okozója: asztma, hörghurut, tüdőrák írható a számlájára. Emellett közvetve a szív- és érrendszert is többletterhelésnek teszi ki. A városi fák viszont kíválóan képesek megkötni a szálló port, akár negyedével is csökkentik a koncentrációjukat. Az egyre gyakoribb allergiás panaszok okozói között is egyre gyakrabban felbukkan a légszennyezettség.

Növényeket ültetésével tehát hozzájárulunk ahhoz, hogy egészségesebb környezetben élhessünk. És mivel a fák hosszú távú befektetések ezzel nem csak magunknak, de gyerekeinknek, unokáinknak is jót teszünk!