Az Európai Bizottság minden évben díjazza a közösség „zöld fővárosát”. Ezzel a címmel olyan városokat emelnek ki, melyek nagy erőfeszítéseket tesznek azért, hogy a lakosság élhető környezetben élhessen. Nézzük végig, mely városok nyerték meg eddig a címet, és hogy milyen magyar vonatkozásai vannak a történetnek! Te büszke lennél, ha a te településed kapná az Európai Zöld Főváros címet?

A Bizottság 2010-ben indította útjára a legzöldebb várost kitüntető kezdeményezést, melynek keretében valóban példaértékű települések kerültek bemutatásra. Az eddig díjazott 8 város komoly elhatározást mutatott arra, hogy valóban zöld és élhető környezetet teremtsen. Magyar szemmel is lehangolónak számító, lepusztult és elnéptelenedett ipari városokat töltöttek meg pezsgő élettel és új funkciókkal, irigylésre méltó épített környezetet alakítottak ki megfelelő várostervezői víziót követve. Nehéz elhinni, de a díjat elnyerő városok nem voltak mindig olyan kellemes települések, mint ma. Az első évben Stockholm, majd sorban Hamburg, Vitoria-Gasteiz, Nantes, Koppenhága, Bristol és Ljubljana kapta meg a megtisztelő címet. Magyar város eddig még nem nyerte el ezt a címet – ám hiszünk abban, hogy ez nem csak álom: kellő elhatározással és ambiciózus vízióval bármi lehetséges. Nem hiszed? Nézzük meg az idei főváros történetét!

Olvasd el cikkünket arról, hogy lehetne Budapest az Európa Zöld Fővárosa díj birtokosa!

 

Essen: bányavárosból zöld paradicsom

Az idei évben a német Essen birtokolja az Európai Zöld Főváros címet: a Ruhr-vidék szénbánya vidékének ipari városából varázsoltak kellemes és gazdaságilag aktív várost, ahol sikerült a bányavidék ráncfelvarrása. Mára példaként szolgálhatna bármely magyar volt bányavárosnak, remek fejlesztési utat vázol fel előttünk. A díj célja azonban nem áll meg a jó példák bemutatásánál, további lépések megtételére sarkallja a mindenkori Fővárosokat. A pályázó városok különböző vállalásokat tesznek, melyekkel tovább zöldítik az életterüket. Essen többek között a vízgazdálkodás és a levegőminőség terén kíván komoly eredményeket elérni, még az idei évben. A gyakori áradásokkal sújtott területen az egyik eszköz nem más, mint a zöldfelületek növelése: ez ugyanis bizonyítottan javítja a levegőminőséget és a hirtelen jelentkező csapadék kezelésében is jelentős szerepe van, hiszen megköti a lezúduló esővizet. Elképesztő módon mára a település területének felét zöldfelületek adják! Komoly vállalásokat tettek a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére, a bicikliutak fejlesztésére és a szelektív hulladékgyűjtés arányának növelésére is. Az idei évben egyébként első magyar városként Pécs is nevezett, ám egyelőre még nem járt sikerrel.

Európa Zöld Fővárosa 2017-ben: Essen

A jövő évi címet a holland Nijmegen kapja majd, ahol a hangsúly a közösségi tervezésen és a klímasemlegesség elérésén van. 2019-ben a norvég főváros, Oslo veszi át a stafétabotot, ahol hatalmas eredményeket értek el a belső égésű motoros személyautók forgalmának visszaszorítása terén.

 

És ha esetleg nem (európai értelemben vett) nagyvárosban élsz, akkor is van remény arra, hogy településed hasonló elismerést kapjon. 2015 óta ugyanis Európai Zöld Levél címre is lehet pályázni a 20 és 100 ezer fő közötti lakosságú városoknak.

Mikor lehet magyar város a cím birtokosa?

Ahogy a fenti példák mutatják, a cím elnyeréséhez nem szükséges az, hogy kedvező adottságokkal rendelkezzen az adott település. Rendkívül rossz örökséggel is el lehet érni, hogy akár egy szénfővárosból is Zöld Főváros jöjjön létre. Számos olyan magyar város van azonban, amely például Essennél sokkal kedvezőbb alaphelyzetből indul, már csak az ambíciót kell megtalálni ahhoz, hogy a cím elnyerésére pályázzunk. Ez komoly húzóerőt jelentene a zöld városfejlesztés terén.

A Budapesti Környezeti Programmal kapcsolatban megfogalmazott véleményünkben épp ezért kérjük, mérettessük meg magunkat, tegyünk ambiciózus vállalásokat azért, hogy 2021 után Budapest is esélyesen pályázhasson a címre! Víziónkban 16 konkrét javaslatot tettünk, amelyek gyakorlatba ültetésével négy éven belül valódi előrelépéseket érhetnénk el, ezzel biztosítva nem csak azt, hogy élhető, egészséges és tiszta környezetben éljünk, hanem azt is, hogy Budapest hosszú távon is vonzó turistacélpont maradjon, sőt a régiónk legmenőbb és -újítóbb városának szerepében tündökölhessen!

Biztosak vagyunk abban, hogy a jövő városai csakis az Európa Zöld Fővárosa kezdeményezés által lefektetett értékek mentén lehetnek sikeresek. Mi azon dolgozunk, hogy megtegyük az első lépéseket a helyes úton. Tarts velünk, adjuk meg a kezdő lökést a magyar városoknak – támogasd A jövő zöld városa kampányunkat!