A városi fák szerepe a hőszigetek elleni küzdelemben

Most, hogy a nyári hőség szép lassan egyre inkább felüti fejét, egyre többen húzódnak be a fák árnyékába. Sok magyar város lakossága szenved az aszfaltburkolatok és épületek okozta hősziget jelenségtől: a kánikulában a hőséget elviselhetetlennek érezzük. Az aszfalttal borított belvárosban ilyenkor a hőmérséklet érezhetően magasabb, mint a külvárosokban. A hőszigetek elleni legjobb védekezést a kiterjedt parkok, fasorok és egyéb zöldfelületek jelentik.

Mindenki számára ismert jelenség, amikor egy forró nyári napon a nagy beépítettségű belvárosokban képtelenség elviselni a hőséget. Ilyenkor az ember automatikusan egy parkban, tóparton vagy szökőkútnál keresi a felfrissülést. Ezeken a napokon megtelnek a parkok: a Városliget, a Római-part, az Erzsébet tér és a vidéki nagyvárosok parkjai is. Nem véletlenül! Kimutatták, hogy a növényborítással fedett területeken átlagosan akár két és fél Celsius fokkal is alacsonyabb lehet a hőmérséklet. Időszakosan – egyes extrém esetekben – akár több, mint tíz fokos különbségeket is lehet mérni a hőszigetek és a külvárosi területek között.

A globális klímaváltozás következtében egyre szélsőségesebb időjárással kell számolnunk. A Kárpát-medencében nyaraink egyre forróbbak és – bár az éghajlatváltozásnak az északi féltekén általában nem ez a következménye – egyre szárazabbak is. Ráadásul az összességében kevés csapadék ritkán, ám nagy dózisokban zúdul le. Egyre gyakoribbak a hőhullámok és a trópusi éjszakák is. Épp ezért elengedhetetlen, hogy városainkban megőrizzük a közparkjainkat, fasorainkat – sőt újak telepítéséről is gondoskodjunk!

A heves hőhullámok nem csak kellemetlenséget, hanem komoly egészségügyi kockázatot is jelentenek: a kánikulai napok idején többen veszítik életüket, különösen az idősek és a szív- és érrendszeri betegséggel küzdők vannak veszélyben.

A hőszigetek elleni védekezés közvetlen lakóhelyünkön is fontos, a tetőkerttel borított épületek felső szintjeit a nyári forróság kevésbé melegíti fel, így megfelelő hőszigetelés és árnyékolás mellett könnyen elkerülhető a klímaberendezések használata.

A városi fákra hiba úgy gondolni, mint szép, lelket vidító, de gyakorlati szempontból haszontalan objektumokra. Valójában nélkülözhetetlenek az egyre fokozódó nyári forróság elleni kűzdelemben is. Gyarapítsuk a városi zöldfelületeket, hogy településeink élhetőek maradjanak!