Meddig él egy fa?

Örkény István legismertebb műve az Egyperces novellák, de Örkény nemcsak a rövid és csattanós groteszk műfajának volt a mestere. Nem egyperces, de tömör és titokzatos hangulatú novellája a Meddig él egy fa? Mindenki számára megrázó mű, ám nekünk, akik a fákra különösen figyelünk, azért is szép, mert szakszerűen ír a facsemete-kertészetről és általában a fákról.

Ráadásul hősének, Bánnénak a kőrisek, nyírek és füzek tetszenek meg, vagyis őshonos fák, amelyek ültetését a Greenpeace Magyarország is szorgalmazza minden olyan helyen, ahol a hazai fajok kibírják a zord városi körülményeket. Bánné végül egy hársfát vásárol, ami valóban Magyarország egyik legtovább élő fafaja. Keszthely és Nagykanizsa között, Szőkedencsen, a temetődombon egy körülbelül 700 éves kislevelű hárs áll. De tényleg, mi a válasz az Örkény novella címére, meddig él egy fa? Melyik a Föld legöregebb fája?

Sokáig a válasz egyértelműnek tűnt. Kelet-Kaliforniában, a Fehér-hegységben, csaknem 3000 méteres magasságban nagyon öreg simatűjű szálkásfenyők élnek. Az egyik fáról már régebben is úgy tartották, hogy ő a legöregebb, ezért nevezték el a Bibliában szereplő öregemberről Matuzsálemnek. 2012-ben aztán szénizotópos kormeghatározással megálapították, hogy abban az évben 4843 vagy 4844 éves volt. Pontosabban nem tudták volna megmérni? – kérdezhetné Örkény. Higgyük el a korát, 2017-ben tehát 4848 éves, de az is lehet, hogy már 4849.

image3

A helyét pontosan nem árulták el, nehogy a kíváncsiskodók ellepjék a környéket. Ám 2012-ben ugyanezen a területen találtak egy másik szálkásfenyőt, amely akkor 5066 éves volt. Tehát a változás csak annyi, hogy a legöregebb fát most nem Matuzsálemnek hívják.

Azt a kép alapján sejthetjük, hogy a szálkásfenyők talán a legöregebbek, de biztosan nem a legmagasabbak. Ugyancsak Észak-Amerikában, Kalifornia északi részén mérték meg a Föld legmagasabb fáját. Az örökzöld mamutfenyő (tengerparti mamutfenyő) magassága néhány éve 115,7 méter volt. Természetesen ő is kapott nevet, Hyperionnak hívják. GPS-koordinátái ennek a „bajnoknak” sem nyilvánosak, de azt tudhatjuk, hogy az örökzöld mamutfenyők hogy néznek ki.

image1

Térjünk vissza a legöregebb fákhoz. A föld feletti legidősebb törzsnek továbbra is Matuzsálemet (pontosabban a nála is idősebb szálkásfenyőt) tartják, de 2004-ben Svédország közepén egy 9550 éves lucfenyőt találtak. Igen, nem tévedés, ez ugyanaz a faj, mint a mi leggyakoribb karácsonyfánk. A kora pedig majdnem kétszerese a szálkásfenyőének. Persze azért van benne egy kis trükk. A föld feletti része csak 600 éves, de pusztulása után ugyanabból a gyökérzetből – vagyis ugyanabból a génkészletből – mindig új törzs fejlődik. A legöregebb lucfenyőt Öreg Tjikkónak nevezték el, az ő képét is meg tudjuk mutatni.

image2

Hogy a dolog még bonyolultabb legyen mostanában sokat emlegetnek egy Tjikko-nál is sokkal öregebb fát. 1968-ban az USA Utah államában felfigyeltek egy amerikai rezgőnyár ligetre, amit azóta is tanulmányoznak. Mint kiderült, az egész liget genetikai állománya közös, vagyis egyetlen fáról van szó. A fatörzseket a tűzvész az évszázadok során gyakran elpusztította, de a gyökérzet új és új sarjakat küldött a felszínre. Körülbelül 40 ezer törzsről beszélhetünk, de egyetlen egyedről, amely 80 ezer éves. Neve: Pando.

Az eddigiek alapján már sejthető, hogy nincs ember, aki biztosan meg tudná mondani, hogy meddig él egy fa. Honnan is tudhatnánk, mikor ilyen gazdag élővilágú bolygón élünk?!

Ja, és még valami: Ne felejtsd el elolvasni Örkény novelláját. Szomorú és nemcsak a fákról szól, de nagyon szép: Meddig él egy fa?