Oldal kiválasztása

Egészségesebb menzákat!

Bioételeket az iskolákba!

Mindannyiunk számára elérhetőeknek kellene lenniük az egészséges, természettel összhangban termesztett élelmiszereknek. Főleg igaz ez a bölcsődés, óvodás, iskolás, gyerekekre. A döntéshozók mégse lépnek!

Mi viszont változást akarunk! Működő, jó példákat mutatunk be,  járjuk az országot és segítjük a megvalósítást, hogy egymásra találjanak az ökotermelők, az iskolák és az önkormányzatok. Így egyre több gyerek étkezhet majd egészségesen és klímabarát módon. Az ökológiai gazdálkodásból származó élelmiszerek fogyasztásával ugyanis nem csak a saját szervezetünket, de az élővilágot és az éghajlatunkat is védjük. 

Mindehhez alapvető változásokra van szükség, amiben a döntéshozók részvétele elengedhetetlen. Segíts abban, hogy őket is meggyőzzük!

Követeljük együtt:

  • Változtassanak a közbeszerzési szabályokon: ne a legolcsóbbat kelljen választaniuk az intézmények fenntartóinak, hanem a legegészségesebbet! Részesítsék előnyben a helyi, ökológiai termesztésből származó alapanyagokat. 
  • Csökkentsék 5%-ra a közétkeztetésben kínált ételek áfáját. Jelenleg az éttermekben adott ételek után csak 5% áfát kell fizetnie a szolgáltatóknak, míg a közétkeztetésben adott ételeket 27%-os adó terheli.
  • Legyen 5% a bioélelmiszerek áfája is a jelenlegi 27%-os helyett! Így mindenki számára elérhetőbbek lesznek az egészséges, természet- és klímabarát élelmiszerek. 

A kormány saját tervei szerint 2020. decemberéig 30%-ra kellene növelni a bioalapanyagok arányát a teljes közétkeztetésben. Ebből azonban szinte semmi nem valósult meg eddig. Követeld velünk együtt a változást!

Ha biozöldség és -gyümölcs kerül a konyhákra, az jó a gyermekeinknek, a környezetünknek, és a hazai ökogazdálkodóknak is.

Egészséges menza - petíció