Szeretnénk megmenteni a méheket, és méhmenedékeket kihelyezni a beporzók számára

A ropogós cseresznyét, a reggelidhez szelt paradicsomot, vagy a müzlidben a mandulát mind a méheknek köszönheted. Egyetlen méhcsalád 300 millió virág beporzására képes minden egyes évben!

A méhek porozzák be a Föld 100 leggyakoribb gabonanövényének 70%-át, melyek az emberiség élelmezésének 90%-át biztosítják. Csak Európában 4000 zöldségféle léte függ a virágbeporzók munkájától.

A méhek azonban riasztó tempóban pusztulnak az egész világon, így a mi kontinensünkön is. Hogy miért? Nehéz egyértelműen megmondani. A klímaváltozás, a monokultúrás gazdálkodás és a méhgyilkos vegyszerek alkalmazása mind óriási veszélyt jelentenek a méhekre.

A Greenpeace-nél hét olyan általánosan elterjedt vegyszert azonosítottunk, amelyek kiemelten veszélyesek a beporzókra. Egy év alatt elértük, hogy a hét legveszélyesebb vegyszerből egyet betiltson, hármat pedig korlátozzon az Európai Bizottság. A cél, hogy a többi méhgyilkos vegyszer is lekerüljön a palettáról. A méhekre káros vegyszerekről a mehpusztulas.hu honlapon olvashatsz többet.

Mit tehetünk még a méhekért?

  • Ahol lehet, ott meg kell őriznünk a tiszta, vegyszermentes természeti környezetet: például a nemzeti parkokat és más védett területeket.
  • Nemcsak a méhekért, hanem saját egészségünkért is válasszuk inkább az ökogazdaságokból származó élelmiszereket.
  • Ha van kertünk, ültethetünk sokféle virágot, amelyből egész nyáron táplálkozhatnak.
  • A kertekben és városi zöldterületeken kirakhatunk nekik méhmenedéket. Ez egy egyszerű, természetes anyagokból készült építmény, amely a magányosan élő méhek és más hasznos rovarok számára kínál megfelelő szaporodási és áttelelési lehetőséget.