Szeretnél biokertet, amivel a méheket is védheted? Segítünk, hogyan csináld

A Fűszeres, virágos biokert című kiadványunkban praktikus útmutatót és ötleteket találsz arra, hogy hogyan varázsolhatod a kerted élettől nyüzsgő biokertté, ahol méhek, katicák, fátyolkák sőt, akár sünök és a kertedben fészkelő madarak is segítik a munkádat. Az ökológiai módszerekkel művelt kiskert a lehető legjobb módja annak, hogy finom és vegyszermentes élelemhez juss, miközben a környezetet is kíméled. 

Persze mondani mindig könnyebb, mint csinálni. Aki próbálta már, az tudja, hogy a biokertészkedéshez kell egy nagy adag kalandvágy, kísérletezőkedv, türelem és persze sokrétű tudás. Az a tudás, ami néhány évtizeddel ezelőtt még természetes volt, mára eltűnt, újra fel kell fedezni, és meg kell tanulni a kezdő biokertészeknek.

Fotó: © Járdány Bence

Éppen ezért jelentenek nagy segítséget az olyan útmutató kiskönyvek, mint amilyen a Fűszeres, virágos biokert. A szerzője, Lechner Judit maga is gyakorló biokertész, akinek a saját kertje a legjobb cégér: olyan, mint egy elvarázsolt tündérkert, buja, sokszínű és élettel teli. Ha közel hajolsz egy virágokkal szegélyezett ágyáshoz, hallhatod, hogy zsong a méhektől és más beporzó rovaroktól. Pedig nála nincs minden az élére állítva. Itt-ott még a gyomnövények is zavartalanul virítanak a kultúrnövények között, de mégis minden harmonikus rendben simul össze, és a kert gazdagon terem.

Aki pont ilyenre vágyik, annak hasznos lesz a sok jó tanács. A kiadványból megtudhatjuk, hogyan fogjunk hozzá a gyógynövény- és fűszerkert kialakításához, hová, milyen fajokat ültessünk, melyek azok, amelyek segítik egymás fejlődését, melyik gyógynövény hozzáadásával segíthetjük elő a komposzt érését, vagy mivel csalogathatjuk oda a méheket.

Télen van itt az ideje a kerttervezésnek. Írj listát és esetleg rajzold is le, hogy mit szeretnél jövőre megvalósítani. Ha ökológiai módszerekre váltasz, biztosan szembesülni fogsz új kihívásokkal, de azt is látni fogod, hogy méhgyilkos vegyszerek nélkül is rengeteg finomságot termeszthetsz magadnak.

Segíts te is a méhek védelmében azzal, hogy ökológiai módszerekre váltasz, és másokkal is erre ösztönzöl. Oszd meg ezt az posztot a barátaiddal és akár küldhetsz mellé ajándékot is: fogadj örökbe méheket!

A támogatásoddal tovább dolgozhatunk az ökológiai gazdálkodás elterjesztésén, nemcsak a méhek, hanem az egész élővilág és a saját egészségünk érdekében is.

Méhmenedék a kertemben

Miért van rád szükségük a méheknek?

Világszerte hatalmas mértékben pusztulnak a méheink. Kínában bizonyos területeken már kézzel kényszerülnek elvégezni a virágok beporzását a gazdák, olyan elképesztő mértékben eltűntek a beporzó rovarok. A klímaváltozás okozta szélsőséges időjárás, élőhelyek csökkenése, atkák, vírusok és bizonyos mezőgazdasági vegyszerek hatalmas mértékben veszélyeztetik a méhecskéket. A hét legkárosabb mezőgazdasági vegyszer betiltásáért harcolunk Európában. Ezen anyagok – amellett, hogy megölik a beporzókat – születési, tájékozódási, szaglási rendellenességeket okoznak a rovaroknak, ami végül a kaptárak elnéptelenedéséhez vezet, mint ahogy sok tudományos kutatás is bebizonyította.

Mivel a méhek porozzák be az élelmiszerünk harmadát, Európában évente 22 milliárd eurós hasznot hajtva, meg kell védenünk őket, mielőtt még nálunk is túl késő lenne.

Mit tehetek én?

A saját kertedben is nagyon sokat segíthetsz a méheknek. Kertészkedés közben pár apró dologgal is nagy javukra válhatsz a beporzóknak. Ültess méhbarát virágokat, mint például a levendula, réti here, bársonyvirág, zsálya, facélia, fehér mustár. Ezzel táplálékhoz segíted kerted hasznos kis vendégeit. Egy apró, rendszeresen feltöltött itatónak is mindig nagyon örülnek a méhecskék, s nem csak a nagy melegben.

Számos magányos méh és egyéb beporzó faj él körülöttünk, melyeknek szállásra van szükségük éjszakára és télre, akárcsak a szaporodáshoz. Szaktudás nélkül elkészítheted könnyedén beszerezhető, akár hulladék, újrafelhasznált anyagokból saját, egyedi méhmenedékedet a kertben. A méhmenedéked formájának csak a képzeleted szab határt. A Google-ben rákeresve a „bee hotel” kifejezésre, fotókon is megfigyelheted a leggyakrabban használt, legegyszerűbben beszerezhető anyagokat, s a legkönnyebben elkészíthető koncepciókat. Ne hagyd ki a családot sem a dologból! Élvezetes barkácsolást kívánunk!

Szakmai tanulmányainkat innen tudod letölteni: www.greenpeace.hu/mehek

6 megfontolandó tanács és megjegyzés:

  1. Nem házi mézelő méhek fognak a méhmenedékbe költözni, hanem elsősorban magányos méhek és egyéb beporzó rovarok. Elképzelhető, hogy darazsak is beköltöznek. Nagyon kicsi az esély, hogy megcsípik az embert, ha nem piszkáljuk őket. Ha mégis megcsípne egy rovar, akkor gondolj azokra a beporzókra, akiknek a csokit vagy a mézeskalácsot köszönhetjük! 🙂
  2. Várhatóan más élőlények költöznek a napos helyre kihelyezett méhmenedékbe, mint az árnyékba tett változatba.
  3. Ha vannak háziállatok, akkor olyan helyre tegyük a méhmenedéket, amit nem érnek el kedvenceink.
  4. Rovarölő szert ne alkalmazzunk a közelükben (sem).
  5. Ha sok virágos növény és zegzug, búvóhely, madár/rovaritató van a kertben, akkor nagyobb eséllyel költöznek be beporzó rovarok a méhmenedékbe.
  6. Klórozott vizű medencétől a lehető legtávolabb tegyük a méhmenedéket, hogy a szomjukat oltó beporzók ne pusztuljanak bele.

insect-house-1085197

A térképről jutott eszünkbe…

Örömmel osztjuk meg veletek azt a térképet, amely a méhek védelmében kezdeményezett petíciónk aláírói által megadott irányítószámok alapján készült.

Jól látható: nincs az országnak olyan csücske, ahonnan ne csatlakoztak volna kampányunkhoz a méhek védelmében, az ökológiai gazdálkodás terjedéséért!

bee-map

Elolvasom

Mérföldkő az élővilág és az emberi egészség védelmében

Jó hírünk van! Az Európai Bíróság meghatározó, nagy jelentőségű döntést hozott a vegyipar saját termékeire vonatkozó biztonsági vizsgálataival kapcsolatban. A hatóságok mindeddig sorozatosan megtagadták ezeknek a vizsgálatoknak a nyilvánosságát, amit 2011-ben a Greenpeace és a Pesticide Action Network nevű civil szervezet megelégeltek, és 2011 októberében az Európai Bizottság egy döntését precedensként használva az Európai Bírósághoz fordultak az adatok nyilvánosságáért. A méhek védelmére alakult, Bijenstichting nevű holland szervezet pedig azért fordult az Európai Bírósághoz, mert sem a vegyszergyártó Bayer, sem a holland nemzeti hatóság kereskedelmi érdekek védelme okán nem biztosított betekintést abba a titkosított 84 dokumentumba, ami alapján engedélyezték a túlzott méhegészségügyi kockázatot jelentő rovarölőszerek használatát.

Elolvasom

1 éve „Arany méh”-díjasok vagyunk

A 2013-ban indított „Mentsük meg a méheket és a mezőgazdaságot!” című európai Greenpeace-kampány – pontosan egy évvel ezelőtt – a FIVAmel (Spanyolország nemzeti méhész szövetsége) Valenciában tartott méhészeti eseményén megkapta a szervezet legmagasabb szintű, „Arany méh” díját.

golden-bee-2015-1

Ennél nagyobb elismerést nehéz lenne elképzelni, hiszen azok ismerték el a munkánkat, akik talán a témával foglalkozó szakosodott kutatók után a legjobban látják, saját bőrükön (vagyis méheik egészségi állapotán keresztül) tapasztalják a problémákat: a méhészek.

Nagyon büszkék vagyunk rá, és köszönjük!

Ígérjük, hogy nem dőlünk hátra, most jön a java: meg kell akadályoznunk, hogy a vegyszergyártók elérjék, hogy újra általánosan felhasználhatóak legyenek a korlátozás és tilalom alatt álló méhgyilkos vegyszerek.

2017 kritikus lesz a méhek védelme szempontjából!

4 méhgyilkos vegyszer végleges uniós tilalma karnyújtásnyi közelségben

2013 tavaszán azonosítottuk be a méhek és beporzók számára legnagyobb veszélyt jelentő, 7 leggyakrabban használt növényvédőszert és indítottuk „Mentsük meg a méheket!” kampányunkat. Az év végére sikerült az ügy fontosságára felhívnunk a figyelmet és négy rovarölőszer használatának uniós korlátozását elérnünk. A 2013-ban meghozott kétéves korlátozás sorsáról várhatóan 2017 év elején születik döntés Brüsszelben.

Elolvasom