Szeretnél biokertet, amivel a méheket is védheted? Segítünk, hogyan csináld

A Fűszeres, virágos biokert című kiadványunkban praktikus útmutatót és ötleteket találsz arra, hogy hogyan varázsolhatod a kerted élettől nyüzsgő biokertté, ahol méhek, katicák, fátyolkák sőt, akár sünök és a kertedben fészkelő madarak is segítik a munkádat. Az ökológiai módszerekkel művelt kiskert a lehető legjobb módja annak, hogy finom és vegyszermentes élelemhez juss, miközben a környezetet is kíméled. 

Persze mondani mindig könnyebb, mint csinálni. Aki próbálta már, az tudja, hogy a biokertészkedéshez kell egy nagy adag kalandvágy, kísérletezőkedv, türelem és persze sokrétű tudás. Az a tudás, ami néhány évtizeddel ezelőtt még természetes volt, mára eltűnt, újra fel kell fedezni, és meg kell tanulni a kezdő biokertészeknek.

Fotó: © Járdány Bence

Éppen ezért jelentenek nagy segítséget az olyan útmutató kiskönyvek, mint amilyen a Fűszeres, virágos biokert. A szerzője, Lechner Judit maga is gyakorló biokertész, akinek a saját kertje a legjobb cégér: olyan, mint egy elvarázsolt tündérkert, buja, sokszínű és élettel teli. Ha közel hajolsz egy virágokkal szegélyezett ágyáshoz, hallhatod, hogy zsong a méhektől és más beporzó rovaroktól. Pedig nála nincs minden az élére állítva. Itt-ott még a gyomnövények is zavartalanul virítanak a kultúrnövények között, de mégis minden harmonikus rendben simul össze, és a kert gazdagon terem.

Aki pont ilyenre vágyik, annak hasznos lesz a sok jó tanács. A kiadványból megtudhatjuk, hogyan fogjunk hozzá a gyógynövény- és fűszerkert kialakításához, hová, milyen fajokat ültessünk, melyek azok, amelyek segítik egymás fejlődését, melyik gyógynövény hozzáadásával segíthetjük elő a komposzt érését, vagy mivel csalogathatjuk oda a méheket.

Télen van itt az ideje a kerttervezésnek. Írj listát és esetleg rajzold is le, hogy mit szeretnél jövőre megvalósítani. Ha ökológiai módszerekre váltasz, biztosan szembesülni fogsz új kihívásokkal, de azt is látni fogod, hogy méhgyilkos vegyszerek nélkül is rengeteg finomságot termeszthetsz magadnak.

Segíts te is a méhek védelmében azzal, hogy ökológiai módszerekre váltasz, és másokkal is erre ösztönzöl. Oszd meg ezt az posztot a barátaiddal és akár küldhetsz mellé ajándékot is: fogadj örökbe méheket!

A támogatásoddal tovább dolgozhatunk az ökológiai gazdálkodás elterjesztésén, nemcsak a méhek, hanem az egész élővilág és a saját egészségünk érdekében is.