Méhmenedék a kertemben

Miért van rád szükségük a méheknek?

Világszerte hatalmas mértékben pusztulnak a méheink. Kínában bizonyos területeken már kézzel kényszerülnek elvégezni a virágok beporzását a gazdák, olyan elképesztő mértékben eltűntek a beporzó rovarok. A klímaváltozás okozta szélsőséges időjárás, élőhelyek csökkenése, atkák, vírusok és bizonyos mezőgazdasági vegyszerek hatalmas mértékben veszélyeztetik a méhecskéket. A hét legkárosabb mezőgazdasági vegyszer betiltásáért harcolunk Európában. Ezen anyagok – amellett, hogy megölik a beporzókat – születési, tájékozódási, szaglási rendellenességeket okoznak a rovaroknak, ami végül a kaptárak elnéptelenedéséhez vezet, mint ahogy sok tudományos kutatás is bebizonyította.

Mivel a méhek porozzák be az élelmiszerünk harmadát, Európában évente 22 milliárd eurós hasznot hajtva, meg kell védenünk őket, mielőtt még nálunk is túl késő lenne.

Mit tehetek én?

A saját kertedben is nagyon sokat segíthetsz a méheknek. Kertészkedés közben pár apró dologgal is nagy javukra válhatsz a beporzóknak. Ültess méhbarát virágokat, mint például a levendula, réti here, bársonyvirág, zsálya, facélia, fehér mustár. Ezzel táplálékhoz segíted kerted hasznos kis vendégeit. Egy apró, rendszeresen feltöltött itatónak is mindig nagyon örülnek a méhecskék, s nem csak a nagy melegben.

Számos magányos méh és egyéb beporzó faj él körülöttünk, melyeknek szállásra van szükségük éjszakára és télre, akárcsak a szaporodáshoz. Szaktudás nélkül elkészítheted könnyedén beszerezhető, akár hulladék, újrafelhasznált anyagokból saját, egyedi méhmenedékedet a kertben. A méhmenedéked formájának csak a képzeleted szab határt. A Google-ben rákeresve a „bee hotel” kifejezésre, fotókon is megfigyelheted a leggyakrabban használt, legegyszerűbben beszerezhető anyagokat, s a legkönnyebben elkészíthető koncepciókat. Ne hagyd ki a családot sem a dologból! Élvezetes barkácsolást kívánunk!

Szakmai tanulmányainkat innen tudod letölteni: www.greenpeace.hu/mehek

6 megfontolandó tanács és megjegyzés:

  1. Nem házi mézelő méhek fognak a méhmenedékbe költözni, hanem elsősorban magányos méhek és egyéb beporzó rovarok. Elképzelhető, hogy darazsak is beköltöznek. Nagyon kicsi az esély, hogy megcsípik az embert, ha nem piszkáljuk őket. Ha mégis megcsípne egy rovar, akkor gondolj azokra a beporzókra, akiknek a csokit vagy a mézeskalácsot köszönhetjük! 🙂
  2. Várhatóan más élőlények költöznek a napos helyre kihelyezett méhmenedékbe, mint az árnyékba tett változatba.
  3. Ha vannak háziállatok, akkor olyan helyre tegyük a méhmenedéket, amit nem érnek el kedvenceink.
  4. Rovarölő szert ne alkalmazzunk a közelükben (sem).
  5. Ha sok virágos növény és zegzug, búvóhely, madár/rovaritató van a kertben, akkor nagyobb eséllyel költöznek be beporzó rovarok a méhmenedékbe.
  6. Klórozott vizű medencétől a lehető legtávolabb tegyük a méhmenedéket, hogy a szomjukat oltó beporzók ne pusztuljanak bele.

insect-house-1085197