A térképről jutott eszünkbe…

Örömmel osztjuk meg veletek azt a térképet, amely a méhek védelmében kezdeményezett petíciónk aláírói által megadott irányítószámok alapján készült.

Jól látható: nincs az országnak olyan csücske, ahonnan ne csatlakoztak volna kampányunkhoz a méhek védelmében, az ökológiai gazdálkodás terjedéséért!

bee-map

Jó, jó, de mit értünk el vele?

A kétéves uniós vegyszerkorlátozás alatt Magyarországon semmilyen kiskapuval nem lehetett használni a túlzott méhveszélyességű neonikotinoid vegyszereket a méheknek vonzó 3 legfontosabb hazai növénykultúrában. Ez kifejezetten a petíció nagyszámú aláíróinak köszönhető!

Sajnos az uniós felülvizsgálat elhúzódását a magyar mezőgazdaság vegyszerintenzív módon termelő szereplői már nem bírták kivárni: repce, kukorica, napraforgó esetén is kértek, és – széles körű mozgósításunk ellenére – kaptak is vészhelyzeti engedélyt méhgyilkos rovarölő szerek használatára néhány százaléknyi termőterületen. Azt elértük, hogy ezekről a területekről a méhészek részletes információt kaptak, így a vándorméhészeknek lehetőségük volt elkerülni ezeket.

Az ország minden szegletében

A térkép azt is jelzi, hogy az elmúlt 3 évben rengeteg méhésszel alakult ki személyes kapcsolatunk, akikkel érdemi információt cseréltünk. Mi megismertük az ő problémáikat, ők pedig lehetséges magyarázatokat kaptak tőlünk méheik egészségügyi állapotának romlásával kapcsolatban, illetve ennek a vegyszerekkel összefüggő lehetséges okairól.

Az érdeklődő méhészeknek előadásokat is tartottunk. Mintákat vettünk a méhpusztulások helyszíneiről és a gyanús helyekről.

Nagyon sok helyre jutottak el kiadványaink, tanulmányaink is (honlapunkról ingyenesen letölthetőek!), amelyekben szintén válaszokat adunk a méhészek számára addig nehezen magyarázható jelenségekre: a dolgozó, munkás méhek eltűnésére, a méhcsalád egészségének gyengülésére.

A vegyszer-engedélyezés folyamatát sürgősen meg kell változtatni, erre is felhívtuk a döntéshozók figyelmét. Ugyanis nem elég a vegyszerek engedélyezésekor csak azt vizsgálni, hogy egy növényvédő szer önmagában mennyire méhveszélyes. A méhek a környezetükben számos vegyszerrel egyszerre érintkeznek, azok egyszerre hatnak rájuk. A méhészek körében szintén népszerűvé vált „Vegyi koktél a kaptárban” című összefoglalónk erre mutatott aggasztó példákat, és változtatásokat sürgetett.

Konkrét, azonnali, terepi hatás

Kampányunk nagy elérésének hatása megmutatkozott abban is, hogy tudjuk: előadásaink, szakanyagaink, kiadványaink, vizsgálataink és méréseink hatására a sok-sok méhész változtatott a méhészkedés gyakorlatán. Még tudatosabban választanak méhlegelőt, amelyek közelébe kaptárjaikat helyezik, illetve másként gondolnak a méheiket sújtó atkákra, illetve a gombás betegségekre. Megértették: az új, felszívódó, vetőmagra kent rovarirtó szer megjelenik a haszonnövényekben – sőt a következő növénykultúrákban, gyomokban is –, és nem azonnali méhpusztulást okoz. Így a terepen sokkal nehezebb bizonyítani a méhpusztító hatást, de ettől az még tönkreteszi a méhcsaládot.

És nemcsak a méhészekre hatott európai kampányunk. 10 európai országban megvalósított szúrópróbaszerű vizsgálatunkat követően több ország barkács- és kertészeti áruházaiban betiltották az olyan kerti dísznövények forgalmazását, amelyeket méhgyilkos növényvédő szerrel kezeltek. És tovább nő az ökológiai gazdálkodásból származó termékek iránti igény, a fogyasztók tudatossága nő, ami akkor lesz igazán megnyugtató a méhek és más beporzók számára, ha legalább ilyen vagy nagyobb ütemben nő az ökológiai gazdálkodók száma és az általuk művelt terület. Ez, különösen Magyarországon, sajnos egyelőre nincs így.

És itt jössz a képbe te!

Támogasd a méhek védelmében, az ökológiai gazdálkodás terjesztéséért indított kampányunkat! Terjeszd az információs anyagainkat, legyél tudatos fogyasztó/kertész, és barátaiddal szimbolikusan fogadj örökbe méheket!

Köszönjük a bizalmat, együtt folytatjuk!