Mérföldkő az élővilág és az emberi egészség védelmében

Jó hírünk van! Az Európai Bíróság meghatározó, nagy jelentőségű döntést hozott a vegyipar saját termékeire vonatkozó biztonsági vizsgálataival kapcsolatban. A hatóságok mindeddig sorozatosan megtagadták ezeknek a vizsgálatoknak a nyilvánosságát, amit 2011-ben a Greenpeace és a Pesticide Action Network nevű civil szervezet megelégeltek, és 2011 októberében az Európai Bizottság egy döntését precedensként használva az Európai Bírósághoz fordultak az adatok nyilvánosságáért. A méhek védelmére alakult, Bijenstichting nevű holland szervezet pedig azért fordult az Európai Bírósághoz, mert sem a vegyszergyártó Bayer, sem a holland nemzeti hatóság kereskedelmi érdekek védelme okán nem biztosított betekintést abba a titkosított 84 dokumentumba, ami alapján engedélyezték a túlzott méhegészségügyi kockázatot jelentő rovarölőszerek használatát.

A felperesek mindkét esetben úgy érveltek, hogy egyértelmű összeférhetetlenség áll fenn azért, mert a vegyszergyártók saját termékeiket saját vizsgálataikkal engedélyeztetik. Ezek titkosítása sérti a környezeti ügyekben az információhoz való hozzáférésről, a nyilvánosságnak a döntéshozatalban történő részvételéről és az igazságszolgáltatáshoz való jog biztosításáról szóló Aarhusi Egyezményt, az 1049/2001/EK rendeletet és az 1367/2006/EK rendeletet.

A két ügyet az Európai Bíróság összevonta és együtt tárgyalta. Végső döntése értelmében a hatóságoknak az engedélyezéshez felhasznált minden kutatást nyilvánosságra kell hozniuk, melyek alapján a növényvédő szerek használatának veszélyeit megítélték, és ezeket a jövőben nem tarthatják üzleti érdekek védelme okán titokban. A döntés arról is rendelkezik, hogy ezt automatikusan meg kell tenniük, nemcsak az információs jogra való hivatkozással benyújtott kérelmeket követően. Az átláthatóság a növényvédő szerek kockázatainak megítélésénél kulcsfontosságú, hiszen egészségünk és környezetünk lehet veszélyben.

Szakértők szerint a méhvédők és környezetvédők által aratott precedensértékű jogi győzelem várhatóan jelentős mértékben közelebb visz a rejtélyes méhpusztulási esetek kérdésének megértéséhez, de általánosságban sokat javíthat a növényvédő szerek által okozott egészségügyi és környezeti veszélyek feltérképezésének és azok bizonyításának folyamatán. Ezáltal a döntés közvetett módon, de mégicsak erőteljesen hozzájárulhat, hogy csak a legkevésbé kockázatos készítmények kerülhetnek, illetve maradhatnak forgalomban; valamint az ökológiai gazdálkodás terjedését is elősegíthetik.

Szeretnél hasonló sikerek részese lenni? Támogasd a Greenpeace kampányát, hogy megvédhessük a méheket, az élővilágot és magunkat a veszélyes növényvédőszerektől!

Ennek legkönnyebb módja, hogy örökbe fogadsz méheket, és megosztod ezt a nagyszerű hírt!