4 méhgyilkos vegyszer végleges uniós tilalma karnyújtásnyi közelségben

2013 tavaszán azonosítottuk be a méhek és beporzók számára legnagyobb veszélyt jelentő, 7 leggyakrabban használt növényvédőszert és indítottuk „Mentsük meg a méheket!” kampányunkat. Az év végére sikerült az ügy fontosságára felhívnunk a figyelmet és négy rovarölőszer használatának uniós korlátozását elérnünk. A 2013-ban meghozott kétéves korlátozás sorsáról várhatóan 2017 év elején születik döntés Brüsszelben.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) hamarosan javaslatot tesz az Európai Bizottságnak, hogy véglegesítse vagy elvesse a 4 méhgyilkos növényvédőszer átmeneti korlátozását. Szerintünk egyértelműen véglegesíteni kell, hiszen az elmúlt 3 évben megjelent szakmai publikációk, kutatások szemlézése és értékelése után egyértelmű: a részlegesen betiltott rovarölőszerek a méhekre, a beporzókra, sőt más élőlényekre (pl. giliszták, madarak, kisemlősök) is veszélyt jelentenek.

A méhgyilkos vegyszereket gyártó óriáscégek beperelték az Európai Bizottságot a kétéves korlátozás bevezetése miatt. A Greenpeace beavatkozó félként az Európai Bizottság oldalán harcol a méhekért, a méhek védelmében fellépő politikusokért, a vegyszergyártók ellen.

Minden harmadik falat ételünket a beporzóknak köszönhetjük! Ökológiai gazdálkodók ezrei bizonyítják naponta, hogy lehet méhgyilkos rovarölőszerek nélkül is eredményesen gazdálkodni! Itt az ideje, hogy a döntéshozók ne dőljenek be a vegyszergyártók hamis kommunikációjának és ne nyitogassák számukra a jogi kiskapukat, hanem lépjenek fel a káros növényvédőszerek ellen. A tiltott rovarölőszer nélküli repce rekord termése és az európai rekord közelében lévő napraforgó termés egyaránt jelzik, hogy Magyarországnak a méhbarát módon sikerrel gazdálkodók útjára kell lépnie!

Még nagyobb sebességfokozatra kapcsolva folytatjuk tehát európai kampányunkat, hogy minél több döntéshozó, méhész és érdeklődő értse, hogy miként teszik tönkre a nagyüzemi mezőgazdaság méhgyilkos rovarölőszerei az élővilágot és az ökológiai gazdálkodás gyors elterjesztése a legjobb megoldása problémának.

A következő három hónap jelentős mérföldkő lehet a méhek védelmében. Arra kérünk, hogy lehetőségeidhez mérten segítsd a kampányt, a méhek ügyét! Köszönjük!